Vid den här tiden på året kommer det många listor över vad eller vem som varit bäst.  Dessa är kul som en återblick, överblick eller som inspiration  Denna blogg har varit aktiv under nästan 5 år, under vilka jag skrivet en bit över 1000 inlägg, ett par av dessa har varit just sådana listor, dock blir det ingen i år. I år var valet enkelt, ett vin och en vinupplevelse var helt enkelt i en helt egen klass.

För oss som älskar Bordeaux ringer vissa årtal och vissa slott högre, i år fick jag tillfället att prova ett sådant slott från en sådan årgång: Chateau Mouton Rothschild 1982.

Chateau Mouton Rothschild 1982

Bara att känna doften och veta att man ska smaka ett vin av denna dignitet ger en andäktig känsla. När sedan vinet uppfyller alla dessa förhoppningar är man i himmelriket. Ett 30-år gammalt vin som fortfarande känns vitalt och om inte ungt så inte mer än medelålders, ett vin i perfekt balans, med hur många bottnar som helst, vars smak ekar likt en kyrkklocka i gommen; komplext, elegant och tidlöst. Man blir fångad i en smak- och förnimmelsebubbla, där tiden står still, där man är lycklig, där man inte vill att ögonblicket ska sluta, där man uppnår vinnördsnirvana.

Ett stort tack till Roger Kolbu för möjligheten att vara med. Hatten av, tack & bock!

Gott nytt år och god fortsättning

Magnus Reuterdahl

Annonser