Mätt och belåten slår jag mig nu ned framför bildskärmens mjuka flimmer för att skriva en minnesruna över jullunchen anno 2012, eller kanske över drycker som flytt🙂

Jul12_Diebolt-Vallois_2005_Fleur_de_Passion_2

Givetvis började vi det hela med lite champagne för att skåla in julen, till detta behövdes ju också något att tugga på; gåslever på toast🙂

Jul12_Diebolt-Vallois_2005_Fleur_de_Passion

Champagne Diebolt-Vallois 2005 Fleur du Passion

Rik, frisk och ung, härligt brödig med en perfekt elegans och underbar mineralitet som gifte sig som en smäck med gåslever på toast🙂 och ål från bondens marknad samt lax på julbordet men även med skinka, sylta mm. Med doft av äppelskrutt och ett vin i perfekt balans var detta en utmärkt start.

Jullunch1

Jullunch6 ål huvud

Jullunch7Till skinka, köttbullar och julkorv behövdes något med bastant och med mer kropp, något från främmande land, Vinoterra 2011 Rkatsiteli, qvevri.

jul12_Vinoterra_2011_Rkatsiteli

Ett orange vin visade sig vara perfekt på julbordet, kombinationen av tanniner, torkad frukt, äpplen, aprikoser och skog med skinka och fet korv, den lätt oxiderade tonen, kryddorna i vinet och torrheten mot det mjälla och feta är ett giftemål som jag vill uppleva fler gånger – perfektion!

Jullunch3

Jullunch4

Jullunch5

 

För att bryta av ville jag också ha något rött, en annan resa under året fick ge ton till detta:

Torrepalino Etna Rosso Rosso.

Jul12_Torrepalino_1996

Färgen djup men med liten tegelkant.

Doften är djup, lite mogen doft, körsbär, moreller, röda äpplen, skogshallon samt rostade fat, kaffe, lite skog som kantas av en fin syrlig ton. Komplex

Intensiv, sötsyrlig med en underliggande sötma, mörka och röda bär, lingon, moreller, äppelskal, ekfatskryddor, sötlakrits kantat av en örtighet med inslag av peppar och kaffe. En lite jordig skogston, svamp och snyggt integrerade tanniner. Stor men elegant, komplex och mångbottnad – härlig och utmärkt genom som kryddighet och värme som ett vintervin.

Etnavin när det är som bäst – med lite lagring växer det samman och skapar en kakfoni av underbara smaker.

Jullunch2

Jullunch9

Jullunch8

Nu mätt, däst och ”likgiltig” tills nästa måltid dukas upp🙂

Ha en fortsatt God Jul!

Magnus Reuterdahl