För någon månad sedan befann jag mig i Georgien tillsammans med ett antal andra vinnördar från EWBC i jakt på vinets vagga, tyvärr har jag inte hunnit skriva så mycket om det men ska nu återvända till Georgien genom bilder och minnesanteckningar under julen.

Att Georgien gör vin kanske inte kommer som överraskning för alla, men att Georgien gör fantastiska viner och att man fortfarande gör viner på ungefär samma sätt som under antiken är kanske mer förvånade. Genom utmärkta importören House of Wine Georgia går det också få tag i en del intressanta viner från Georgien gjorda på spännande druvor – jag kommer återkomma till dessa.

Khikhvi grape

I Georgien gör man vin på två sätt, dels på ungefär samma sätt som vi gör vin i Europa och i nya världen dels i amforor (qvevri), så kallade qvevriviner som har sina anor flera tusen år tillbaka i tiden. Idag känner man till mer än 500 vinsorter, varav majoriteten endast återfinns i denna del av världen och många endast i Georgien. Dom vanligaste är de gröna druvorna Rkatsiteli, Khikhvi och Kakhuri Mtsvane och den blåa druvan Saperavi.

Ampheloograhical collect of Georgia

Ampheloograhical collect of Georgian grapevine Germplasm lite utanför Tbilisi har man samlat 20 plantor av varje druva för att bevara de olika druvorna och klonerna av druvor för framtiden men också så att vinodlare kan köpa skott och återplantera ovanliga druvor.

Chateau Mukhrani 3

Chateau MukhraniVi besökte ett flertal vinmakare och jag kommer i ett antal kommande inlägg presentera några av dem, den första blir Chateau Mukhrani, ett vinslott med svensk anknytning. Slottets anor går tillbaka till 1878 och prins Mukhrani i den kungliga släkten Bagrationi. Det övergavs och förföll under sovjetperioden och började renoveras, och till stor del återuppbyggas, under 2003 genom Marussia Beverages och georgiska affärsmän. 2007 kunde man göra den första skörden. Man gjorde det viktigaste först och renoverade och byggde ett nytt vineri, idag är slottet nästan färdiguppbyggt och vinkällaren nästan klar. Sedan några år tillbaka är en av storägarna svensk varför vi möttes av ett välbekant språk när vi steg av bussen och träffade Petter Svaetichin.

Petter Svaetichin

Chateau Mukhrani 2Idag äger man ungefär 100 hektar, varav 90 hektar är planterat med vinrankor, en del är dock fortfarande för unga för att ge någon riktig avkastning. När man tittat över vingårdarna har man tittat tillbaka på 1870-talets planer och jobbat mycket efter dessa. Jordarna är företrädesvis leriga och man odlar 11 olika druvor, varav fyra internationella och en helt unik druva; goruli mtsvane som endast odlas här. Man är också de enda som jobbar ett efter ett chateau-koncept, dvs att att odlingar ligger i anknytning till ett slott. Idag producerar man ca 320’000 flaskor vin per år och målet är att man om 2-3 år ska kunna producera cirka 650’000 flaskor. Vinmakare är Lado Uzunashvili.

Lado Uzunashvili
Lado Uzunashvili

Här görs inga qvevriviner utan alla görs enligt ”traditionell gamla världen metod”. Vi fick prova sex av deras viner och de är riktigt trevliga, fräscha och eleganta.

Korta smaknoter, vita viner:

Chateau Mukhrani 2010  Rkatsiteli

Chateau Mukhrani 2010 Rkatsiteli

Lättdrucket, fräscht med fin syra och bra frukt, lite äpple och aprikos samt en liten nötighet och inslag av smörkola. Bra standardvin.

Chateau Mukhrani Goruli Mtsvane 2010

Chateau Mukhrani Goruli Mtsvane 2010 (2009 går att beställa via Systembolaget)

Den unika druvan ger ett friskt vin, inslag av annans och citrus med en liten kryddigt aromatisk ton.

Ett rosévin:

Chateau Mukhrani Rosé Tavkrevi 2011

Chateau Mukhrani Rosé Tavkveri 2011

Inledningsvis något söt med mycket jordgubb, underifrån kommer en liten syrlighet med inslag av rabarber och i avslutet en fin kryddighet. Trevligt sommardricka.

Röda viner:

Chateau Mukhrani shavkapito 2010

Chateau Mukhrani shavkapito 2010

Mörka röda och blå bär, snygg kryddighet, intensiv ton, bra ekfat och snygg krydda. Fin balans och en snygg syra ger ett trevligt men ganska enkelt vardagsvin.

Chateau Mukhrani saperavi 2008

Chateau Mukhrani saperavi 2008

Ganska lätt med fin frukt, fortfarande ung och frisk, elegant med fin ekstruktur. I eftersmaken kommer ett litet anslag av grön paprika. Skulle vara kul att lagra 3-5 år.

Chateau Mukhrani reserve du prince 2007

Chateau Mukhrani réserve du prince 2007

Intensiv smak, bra djup, mörka frukter och bär, körsbär, hallon och lingonmed en lite sötsyrlighet och en fin integrerad ekfatskryddighet med en liten skoglig ton, lite stall och tobak. Drar lite år Piemonte i stilen men är fortfarande alldeles för ungt – lagra!
Cha Cha Chateau Mukhrani

Vi får inte heller glömma den georgiska spriten/grappan Chacha – denna skulle nog passa väl på den svenska marknaden, snygg förpackning och riktigt trevlig som snaps!

På det stora hela visade sig vinerna vara mycket trevliga och är väl värda att prova om du får chansen! Det samma gäller landet Georgien – ett mycket trevligt resemål och om något  år kan du boka ett rum på slottet 🙂

Jag återkommer med mer om Georgien… snart!

Magnus Reuterdahl

Annonser