Sydafrikanska viner och jag har inte alltid gått ihop, men jag kan inte heller kringå det faktum att jag då och då ramlar över en del riktigt bra sydafrikanska viner.  För en tid sedan fick jag några varuprover från den blekingska vinimportören Bizling Wine & Spirits, bland annat två vita viner, ett gjort på chardonnay och ett på sauvignon blanc från just Sydafrika.

Låt oss börja med vinet gjort på sauvignon blanc. Det kommer från producenten Seven Springs som ägs av Tim Pearson hans fru Vaughan. Man har drivit vingården sedan 2006, då man köpte 12 hektar mark i Hemel en Aarde-dalen, vid Hermanus, lite sydväst om Kapstaden inte långt från kusten. 2010 anställde man Riana van der Merwe som vinmakare och det första vinet som kom ut på marknaden är just årgång 2010 av sauvignon blanc.

Seven Springs Sauvignon blanc 2010

Seven Springs sauvignon blanc 2010

Det är ett frisk, ungt vin som uppenbarligen påverkats mycket positivt av det lite svalare klimatet vid havet. Vinet har ett lite europeiskt anslag med krusbär, nyslaget gräs och vita blommor med där finns också en fin fruktighet med inslag av friska gröna äpplen, söta citrusfrukter och exotiska frukter. I avslutet kommer en liten mineralton. Detta är ett charmigt vin som ger mersmak – det ligger och lurar mellan nya världen och Europa i smaken och det är som ger det en viss spänning. Mycket trevligt, drick till fisk och skaldjur.

Nästa producent, Glenelly, finner vi i Stellenbosch, Idas Valley, vid de södra sluttningarna av Simonsberg Mountain. Här finns till skillnad från ovannämnda en längre historia, egendomen som är på cirka 128 hektar har anor sedan tidigt 1800-tal, även om man länge odlade frukt och inte vindruvor. 2003 köptes egendomen av May-Elaine de Lencquesaing känd från Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Pauillac, Bordeaux.

Vinmakare är Luke O’Cuinneagain och här gör man flera viner varav flaggskeppet Lady May som görs på cabernet sauvignon samt en liten andel petit verdot, provades blint för något år sedan och både imponerade och förvillade.

glenelly chardonnay

Man gör också Glenelly The Glass Collection 2010 Chardonnay

Hade jag inte vetat vad det var hade jag sannolikt gissat på Sauvignon blanc eller någon blandning av druvor med Sauvignon blanc. Här finns gröna päron, melon, lime och våt sten. Avslutningen är torr  och frisk med en liten hint av vitpeppar. Elegant och komplex, mycket trevlig och ytterligare ett vin som överraskar positivt. Till grillad fisk, skaldjur eller ost.

Med andra ord två sydafrikaner som såväl charmar som lockar till att prova mer vin från Sydafrika.

Magnus Reuterdahl

Annonser