Så här inför jul kommer många trevliga varuprover, från Nigab kommer såväl ett för julafton eller nyårsafton som ett för mellandagarna.

Det första är Chateau Les Roches Gaby 2009 är gjort på 85% merlot, 10% cabernet sauvignon och 5 % cabernet franc. Vinet kommer från Canon-Fronsac, Bordeaux, Frankrike, lite väster om de mer namnkunniga regionerna St Emilion och Pomerol. Flaskan är märkt Grand Vin de Bordeaux.

Château du Gabys vingårdar ligger på en sluttande kalkstensplatå med söderläge mot floden Dordogne. Man har cirka 16 hektar vinodlingarna vilka domineraras av merlot. Produktionen ligger på cirka 80,000 flaskor och Vinmakare är M. Damien Landouar.
image

Chateau Les Roches Gaby 2009

Det är ungt men mycket drickmoget och borde passa perfekt till en bit rött kött, kanske under mellandagarana när man tröttnat lite på den feta julmaten. Här finns en härlig frukt- och bärighet med blå och röda bär, svartavinbär, plommon och en fin ton av rostade fat, vanilj, kaffe, tobak och mörk choklad som backas av en fin syra och välintegrerade tanniner. Det här är en drickvänlig bordeaux som är utmärkt som instegsvin samt som ett bättre vardagsvin – här finns mycket av det klassiska bordeaux men med avsaknad av lite stringens och elegans, istället finns en brådmogen charm som förför i ögonblicket.

Därefter kommer vi till det som jag finner helt nödvändigt på såväl julbord som på nyårsfesten, Champagne: Veuve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru. Om det nu ringer en klocka kan detta vara ekot efter nobelfesten 2011 – då denna champagne serverades.

Fourny odlar sina druvor i Premier Cru de Vertus, en by söder om Côtes de Blancs. Vingården har funnits sedan 1856 och drivs idag av syskonen Charles-Henry och Emmanuel Fourny med biodynamisk odling, dock ej certifierad. Totalt kommer druvorna från ett 30-tal olika lägen.
image

Veuve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru

 
Det här är en utmärkt champagne som för mig passar en aning bättre på nyårsfesten än julafton, detta då denna är förhållandevis lätt, lite sirlig och frisk. Just detta anslag gör den till en utmärkt inlednings champagne då det är en sådan som öppnar upp paletten, höjer stämningen och retar aptiten.

Vinet är friskt, härligt torrt, med en fin syra och inslag av citrusfrukter, gröna äpplen kombinerat med lite stenig mineralitet som drar mot släta. I eftersmaken finns en hint av eldar och vanilj.

Mycket trevlig, utmärkt att skåla såväl välkommen som in nyåret med 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser