Vi närmar oss andra advent med rasande fart och därmed också julstöket, idag finns utvå saker i planeringen. Utanför är landskapet vitt och juligt och Viktor Rydbergs dikt från 1881 känns inte långt borta:

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
image

Såsom traditionen bjuder måste man ha lite gröt till tomten, men det är också gott med något varmt i magen. Jag väljer att skippa risgrynsgrötskorvar med tveksamt innehåll och gör min gröt själv – det är varken svårt eller särskilt tidskrävande.
image

När detta är klart ska också lite champagne till Julafton inhandlas.

Recept risgrynsgröt (8-10 port.)

  • 5 dl grötris (rundkornigt ris)
  • 1,2 dl vatten
  • 100 g osaltat smör
  • 2 tsk salt
  • 1,8 l gammaldags mjölk (eller standardmjölk)
  • 2 kanelstång
  • 4-6 msk socker

Häll vattnet i en ugnssäker gryta med kallt vatten, häll ned grötriset, lägg i smöret och saltet och låt det koka på svag värme i 10 minuter, under omrörning. Tillsätt därefter mjölken och kanelstängerna, låt koka upp under omrörning och placera grytan med lock i ugnen, 100°, i cirka en timma, rör om då och då och håll koll på den så att det inte mer än småputtrar (sjuder) och dess konsistens. Till sist söta gröten med sockret – ta lite åt gången och smaka av. Låt svalna, då tjocknar den ytterligare.
image

Magnus Reuterdahl

Annonser