Snart är den här, årgång 2012 från Tyskland. Jag har inte provat någon 2012:a, än (tror jag), men fick lite information om årgången via VDP Prädikat Wine Estates som jag tänkte dela med mig av.

VDP är nöjda med årgången och räknar med viner som håller bra till mycket bra kvalitet även om det finns skillnader mellan regionerna.

Vineri

Generellt beskriver de året enligt följande: Året började med mycket kyla, särskilt i februari, annars var vintern relativt mild och blöt, följt av en nästintill perfekt vår med massor av värme och solsken och måttlig nederbörd. Sommaren började det med en blandning av sol, regn och stormar och det var först i augusti som det blev riktig högsommarvärme. Augusti var torr, mycket solig och varm med det under september var mer varierat. I oktober var det kallt och blåsigt men med en hel del sol och vissa nästan sommarvarma dagar under andra halvan av månaden. Sist men inte minst, november: kallt, fuktigt och molnigt, och med visst inslag av snö på platser vid högre höjder (låter precis som Sverige).

Spiegelberg 4

Franken

Ett bra i Franken som kan komma att likna den utmärkta årgången 2003. Framförallt silvaner och riesling verkar bli riktigt bra. Vinodlarna förväntar sig kraftfulla, fruktiga viner av hög kvalitet och med mycket elegans.

Rheinhessen

Det torra varma vädret i september har gett vinerna det där lilla extra. silvaner och pinoter plockades I början av oktober och riesling under slutet av samma månad. Totalt sätt förväntas viner som är bättre än under normalt år.

Laurentiuslay Leiwen

Nahe

Viss oro har funnits då det var kallt under blommingen men under slutet av säsongen har förhållandena varit mycket gynnsamma. Dock har vissa odlare fått mindre skördar än vanligt särskilt de i som odlar pionter, och grau- och weissburgunder. Framförallt för rieslingvinerna spås en bra årgång, med friska och aromatiska viner med mycket bra syra.

Ahr

Totalt sett är skörden mindre än förväntat på grund av kallt väder framför allt under våren och sommaren, dock är kvalitén på skörden hög och man förväntar sig bra viner, framförallt när de gäller vinerna från de bästa lägena, VDP grosse lage vilket kan jämföras med klassningen grand cru i Bourgogne.

Baden

Även här har man fått mindre skördar än normalt, framförallt på grund av hagelstormar (jag upplevde en när jag var i Tyskland i somras vilket ledde till att bilen fick lämnas in för omlackering och utjämning av bucklor). Genom hård selektering har dock många lyckats väl med årets viner

Vineri2

Mosel, Saar och Ruwer

Även här är skörden mindre men av hög kvalité. Man började plocka druvorna i mitten av oktober. 2012 karaktäriseras av ren frukt, mycket must, bra och frisk syra samt mycket mineraler. Druvorna har uppnått optimal mogenhet och är mycket smakrika, varför vinerna förväntas bli aromatiska.

Mittelrhein

I Mittelrhein har vädret varit extremt under 2012, I princip alla pinoter blev frostskadade. Mycket nederbörd under senvåren och den första delen av sommaren har krävt stora insatser av vinodlarna. Man påbörjade skörden kring den 10 oktober och som även om den del Pinot-druvor klarat sig var den större delen av skörden förstörd. Riesling druvorna har dock klarat sig bättre, och endast mindre delar av skörden var skadad. Årgången har tydliga rena fruktdofter som understöds av en fängslande mineralitet.

Württemberg

Här var vädret ganska normalt och relativt stabilt, trots detta var ändå skörden mindre än normalt. Druvorna var å andra sidan riktigt bra med optimal must och utmärkta aromer. I synnerhet har skörden av Lemberger och Pinoter varit av enastående kvalitet. De unga vinerna är fylliga, välstrukturerade och saftiga.

Pfalz

Totalt har man haft hyfsat väder dock med några omgångar av dåligt väder. På grund av detta har druvorna haft varierande nivåer av mognad vilket tvingat dem att skörda selektivt, i flera steg. Genom detta har man fått fram en bra årgång, framför allt av pinoter och riesling som både uppvisar en hög kvalitet. De är kraftfulla och aromatiska men samtidigt eleganta och med finess.

Rheingau

Riesling började blomma ganska tidigt i Rheingau, men det efterföljande kyliga vädret orsakade därefter en mycket ojämn fruktsättning. Flera värmeböljor under sommaren och senhösten har ändå gett friska druvor som utvecklats fint och uppnått höga nivåer av mognad. Årets skörd var i mängd ganska normal. I början av oktober började man skörden. 2012 års viner uppvisar extremt intensiva smaker och harmoniska syror.

Informationen kommer från VDP Die Prädikatsweingüter sedan har jag översatt och förkortat det något.

Magnus Reuterdahl

Annonser