I helgen har vi provat två bubbliga varuprover från Sigva, ett prosecco och en champagne.

Så här när vi närmar oss helgerna är bubbel av olika slag något jag dricker mycket av. Att välja vin till julbordet kan tyckas vara svårt då det är många rätter av olika slag. Så är det dock ingalunda – valet är enkelt och är champagne. Det funkar med allt undantaget sillen (och den äter jag ändå inte).

Bonnaire Tradition är gjort på druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier.
image
Vinet är ungt, friskt och fruktigt med en snygg sötma och fin balans. Det här är en bra fest-champagne, lättdrucken och festlig. Det är relativt enkelt men får mig att vilja prova fler champagner från Bonnaire, det finns definitivt kvaliteter här.

Från Frankrike tar vi oss till Italien och Jeio Valdobbiadene brut. Vi byter också framställningsmetod, från champagnemetoden till charmantmetoden. Förenklat kan man säga att skillnaden mellan metoderna ligger i jäsningen; genom charmantmetoden får vinet sina bubblor genom en jäsning med socker och odlad jäst i ståltankar. Med champagnemetoden så jäser man först vinet på fat och sedan gör man en andra jäsning på flaska.

Jeio Valdobbiadene brut görs på 90% glera, 6% pinot bianco och 4% vetskap.

Vinet är lätt, ungt och friskt. Det är fruktigt med inslag av äpple, päron och persiska. Vinet är enkelt och lite sötare än de flesta champagner men mindre sött än de flesta prosecco jag druckit tidigare. Bra balans mellan syra och sötma gör detta riktigt trevligt – perfekt som välkomstdrink!

Denna finns för närvarande på resturangsortimentet så håll ögonen öppna om du är på lokal.

Magnus Reuterdahl

Annonser