Kung Bore har åter lagt sin hand över oss och Narnias isdrottning reser över landet och erbjuder varm chocklad och konfekt åt äregiriga pojkar.

Då är det dags för något som värmer oss inifrån såsom mustiga grytor och röda mulliga viner. När man tittar ut på det vinterkalla landskapet och känner doften av en mustig puttrande gryta och bara njuter med ett glas glögg – då gillar jag vintern – och det är vad jag tänker ägna denna dagen åt! Dags för Boeuf Bourgogne (Boeuf Bourguinonne) – och en rejäl sats av detsamma – grytan blir bara bättre och bättre för varje dag🙂

Så på inköpslistan står (även om en del redan är inköpt)

  • Potatis
  • Sidfläsk, ca 3 hg
  • grytkött, i detta fall blir det en kombination av fransyska och högrev, ca 2,2 kg
  • 2 morötter
  • 2 gula lökar
  • 1 liter rött fylligt, ungt rödvin
  • 7-8 dl mörk oxbuljong
  • tomatpuré
  • vitlök
  • torkad timjan
  • lagerblad
  • cirka 30 smålökar
  • 600 g färska champinjoner
  • smör & vetemjöl

Receptet följer i princip Julia Childs såsom det är återgivet hos Öhman mat & vin.

Nötkött

Jag börjar med att ta bort fettkappan på sidfläsket och blanchera densamma, därefter strimla jag sidfläsket och köttet (ca 5×5 cm stora bitar). Torka köttet, salta och peppra. Hetta upp en stekpanna, tillsätt lite olivolja och bryn sidfläsket, lyft upp det med en tång eller hålsil så fettet är kvar, höj värmen och bryn köttet. Pudra köttet och lägg i en gryta tillsammans med fläsket – ställ in grytan i ugnen (225º) – och låt bryna, utan lock i 8 minuter, rör om efter 4.

Sidfläsk

Under tiden, skär upp morötterna och löken och bryn dessa lätt, krossa vitlöken och fixa buljongen. När åtta minuter gått sänk värmen till (175º), ta ut grytan och tillsätt vinet, buljongen, kryddor (timjan, några pepparkorn och lagerblad), vitlöken, den stekta löken och morötterna, fläsksvålen och tomatpurén – rör runt, sätt på locket och in med det hela i ugnen i ca 3-4 timmar.

Medan grytan kokar, kvarta svampen och smörstek densamma gyllenbrun samt brässera steklöken…

När köttet är mört, silar man innehållet, lägg över kött, fläsk, lök och morötter, svampen och smålökarna i grytan. Låt såsen koka upp, skumma av vid behov. När du är klar med detta vispa ned en till två matskedar rumstempererat smör och häll sedan såsen över det hela, låt koka upp igen och sjuda under cirka 10 minuter. Dekorera med persiljekvistar och servera med pressad potatis.

Boeuf Bourguinonne

Artisan wines halbturn red 2008

Om vinerna: jag har använt ett enklare bordeauxvin till grytan medens vi väljer att öppna en favorit från Österrike till maten; Artisan Halbturn red 2008 (gjort på 92% sankt laurent och 8% zweigelt) och kommer att prova några vinglas från Zalto, som jag har fått som prov. det finns en släktskap i designen med IItala men dessa i känsla är de något helt annat, eleganta och fjäderlätta och glas som lockar till drickande, kanske något för IOGT att hoppa på – dessa glas kan vara en fara för folkhälsan😉.

Zalto

Magnus Reuterdahl