Till tonerna av en klassisk svensk julsång inleder jag årets julölsexposé, vi får se hur många det blir, det är ju trots allt en vinblogg, men några julöl ska jag väl mäkta med.

St Erik – Stockholm stad sigill 1376
Stockholms äldsta sigill från 1296

Låt oss börja i Sverige med Stockholms skyddshelgon, S:t Eriks julporterÖlet är döpt efter Sankt Erik också känd som Erik Jedvardsson, Erik IX och Erik den helige. Han var kung av Sverige, eller kanske snarare över en del av det som senare blev Sverige, från slutet av 1150-talet tiden omkring 1160. Enligt Vitskølkrönikan var Erik kung över åtminstone Västergötland 1158. Sankt Erik omnämns ofta som Stockholms stads skyddshelgon men har också varit Sveriges skyddshelgon. Mycket lite är känt om Sankt Erik och det mesta är andra hands källor, enligt legender ska han ha lett det första korståget till Finland 1155 och blivit avrättad i Uppsla 1160. Från 1376 finns Erik dokumenterad i Stockholms stadssigill och har sedan dess återfunnits i stadens stadsvapen. Han har också gett namn åt till exempel Sankt Eriksgatan och -plan, Samfundet S:t Erik, S:t Eriksmedaljen och flera mycket trevliga öl.

Hur smakar då julportern?

Den är bryggd på en blandning av ekologisk choklad-, karamell- och münchenermalt och humlesorten East Kent Goldings. Kent Golding är den kanske mest klassiska brittiska aromhumlesorten, beroende på var i England den har odlats kan den ibland kallas för kallas Golding, Kent Golding eller East Kent Golding.

Doften är mjuk, mörk och lite syrlig. Här finns rostade nätter, slocknat träkol, gräddkola, fudge torkad råg och en fin beska.

Inledningsvis är smaken rätt söt med en fin gräddighet kombinerat med underliggande smaker av rostade nötter och rostad säd som tillsammans ger en brödighet. Lite torkad frukt kombinerat med en frisk lite syrlig bärighet och en lätt plommonton backas upp av en fin beska och karamelltoner samt rostade kakaobönor och farinsocker.

Mycket trevlig – utmärkt till julbordet, vore kul att prova tillsammans med ostron!

Magnus Reuterdahl

Annonser