Ödesmättade droppar träffar glaset, ett vin går ur tiden, den sista årgången har buteljerats och inte helt olikt resultatet av en arkeologisk undersökning så är det bara provningsnoter, beskrivningar, rapporter som återstår – en sorts dödsruna över ett vin.

Vad föranleder denna inledning i moll? Herrenhof 2011 Eisenberger Hummergraben Blaufränkisch, den sista av sin sort, inte flaska men väl årgång. Vinmakaren bakom Herrenhof är Gottfried Lamprecht. Han gör sina viner efter eget huvud, han gör vinerna på traditionellt sätt och använder så lite modern teknologi som möjligt. För närvarande arbetar man med att återställa sina egna vingårdar så att de ska efterlikna vingårdarna som munkarna vid klostret Vorau en gång drev på platsen. Men att hålla på det traditionella och på hantverket betyder inte att han inte experimenterar ibland. Ett sådant experiment är Eisenberger Hummergraben Blaufränkisch. Vinet kommer från druvor från Eisenberg, ett område som producerar några av Österrikes bästa och intressantaste viner. Under några år har Gottfried hyrt en mindre del av en vingården Hummergraben, men nu är den vingården såld och hyreskontraktet gått ut, därmed avslutas experimentet och detta vin går i graven.

Vinet kan sägas vara, eller kanske kan komma att bli, en raritet eftersom det endast produceras 300 liter av det, dvs mindre än 400 flaskor, och att detta är sista årgången – vill du få chansen att prova det så finns det att beställa via handlavin.se. Men innan du gör det kanske du vill veta vad jag tycker om vinet?

Doften är lite tuff med mycket underliggande bär. Här finns björnbär, moreller och en fin syrlighet samt doften av våt sten samt en liten örtighet.

Vinet är ungt och syrligt med inslag av björnbär, moreller, äppelkart och en aning vinbär samt en hint av blommor. Det är inledningsvis förhållandevis lätt, sedan kommer sötsyrligheten rusande in och därefter en tät lång eftersmak med mörkare frukt, mineraler och örter. Det finns också en viss kärnbeska och en lite grön ton. Här finns en elegans och grace, vinet liksom sveper in och kräver sin plats, tanninerna river tag i tandköttet och i gommen beter det sig som en sötsur karamell – ömsom söt och smeksam, ömsom rivig och lite vass. Eftersmaken är lång och ligger kvar likt eko i gommen! Komplex, omväxlande, egensinnig men mycket god och kul – kanske inte för alla men definitivt för mig 🙂

Låt gärna lufta i någon timma eller två.

 

Detta smakar som naturvin (trots att Gottfrid inte kallar sina viner för naturviner så finns det en släktskap mellan det han gör och naturviner, se Herrenhof charta) gör när de är som bäst – det är gott, det är egensinnigt, det har personlighet och charm. Jag säger köp, ha kul med det, lagra det, drick det nu, drick det med mat, drick det utan mat – bli en vinnörd och låt dig svepas med:)

Vinet var ett varuprov från Handlavin.se

Magnus Reuterdahl