Jag har spenderat de senaste dagarna i Izmir, Turkiet, på vinbloggarkonferensen EWBC. Arrangemanget hat som vanligt varit utmärkt, fyllt med spännande föreläsningar om vinets källa, historia och DNA, om de turkiska druvorna, Raki och sådant av mer teknisk natur som wordpress, appar med mera.

#ewbc12

Som alltid är dock nätverkandet och mötena det som det absolut viktigaste och roligaste – i år var vi drygt 280 personer från 40 länder – många både gamla och nya vänner 🙂

Visste du att Turkiet är världens 6:e producent av vindruvor? Dock blir det bara vin av ca 3 % av druvorna, majoriteten blir russin, juice eller säljs färska. Totalt finns ca 140 producenter som odlar vindruvor för vinproduktion och ett 40 tal som gör vin. De vanligaste inhemska druvorna för vinproduktion är Emir, Narcine, Sultaniye och Bornova Misket och för röda viner Kalecik Karasi, Öküzgözü, Boğzkere och Calkarasi – jag kommer återkomma till dessa i framtida inlägg. Noterbart är att även om modern vinproduktion är sin linda är flera av druvorna intressanta och har hög potential.

Efter några fantastiska dygn är det nu dags att åka till Georgien för nya äventyr, ska förska få ut något inlägg under resans gång!

Magnus Reuterdahl

Annonser