För en tid sedan fick jag ett exemplar av kokboken Sveriges godaste mat, en mix av recept och svensk kockhistoria, av matbloggerskan Karoline Nordenfors (Vardag med Nordenfors). Boken bygger recept från vinnarna från Årets kock, en tävling som snurrat i 30-år. Kokboken blir med andra ord också en titt tillbaka på hur svensk matlagning utvecklats och förändrats under tre decennier. Har man en ens rudimentär koll på Sveriges kockar kommer man känna igen många namn.

Jag var sugen på kyckling, det är ju fredag (eller vad är det reklamen säger) och jag är sugen på röd bordeaux. I kokboken hittade jag ett recept av Rickard Nilsson, som vann 1991, och är en kul person att följa på Twitter: Helkyckling med rostade rotfrukter, citron & rosmarinsky, potatis och perisljerotspure. I vinkällaren hittade jag en flaska Chateau Canon 1er Grand Cru Classé 2006 från Saint-Emilion. Detta är ett vin jag köpte för någon tid sedan, ett par år sedan eller så men helt glömt bort – ska bli kul att se hur det är🙂

Maten är förhållandevis enkel men säsongen, eller utbudet i butiken fick oss att göra några småändringar.

  • 1 st majskyckling, ca 1,4 kg
  • 1 kvist rosmarin (vi tog lite extra då kvistarna var lite små)
  • 1 citron i klyftor
  • salt & peppar.

Salta och peppra kycklingen på in och utsidan, fyll den med citronen och rosmarinen och bind upp den.

  • Ca 100 g palsternacka
  • Ca 100 g morötter
  • Ca 100 g rödbetor
  • Ca 100 g polkabetor (i original receptet: gulbetor)
  • Ca 100 g haricoverts (i original receptet: förvällda skärbönor)
  • ca ½ dl olivolja
  • salt & vitpeppar
Skölj, borsta eller skala rotfrukterna och skär upp dem i lämpliga smakbitar. Börja med att lägga ut rödbetorna och polkabetor i en långpanna, krydda och salta och häll på olja. Sätt in i ugnen, 170°, i ca 20 minuter. Därefter häll på resterande rotfrukter och ställ in kycklingen på ett galler över så att fettet från kycklingen kan droppa över rotfrukterna, sätt klockan på 35 minuter. Släng in bönorna och kör ytterligare 5 minuter. Kycklingen är klar när den uppnått 64 grader. Efter som det är relativt låg temperatur lade vi till 10 minuter med lite högre värme och grilleffekt, 200°, för att få lite mer färg.

Under tiden är det dags att förbereda sås och puré.

Koka 600 gram potatis och 300 gram persiljerot tills de är mjuka- häll bort vattnet och låt ånga av. Pressa dem. Koka upp 2 dl mjölkmed smör 3 msk smör och vispa in i den pressade potatisen och persiljeroten, smaka av med smör, salt och vitpeppar.

Till såsen behöver man:

  • 1 gul lök
  • 1 bit selleri, i små tärningar
  • 1 morot, i små tärningar

Fräs upp detta i lite smör och tillsätt 1 msk socker samt 4 dl rödvin, 3 dl mustig kalvbuljong och 3 dl mustig kycklingbuljong – koka bort hälften och sila av, pressa igenom lite av rotfrukterna som redning. Koka upp såsen igen tillsätt 3 msk smör (rumstempererat) under vispning. Smaka av med salt, vitpeppar och lite färskpressad citron. Till sist häll i ca en tsk finhackad rosmarin.

Det här blev riktigt bra, låt gärna kycklingen vara inne lite längre, tills du tycker att den är bra,  och köp en kyckling av god kvalitet.

Vinet var riktigt bra, elegant med fin syra och precis frukt, smakrik men inte kraftig, örtig snarare än kryddig och så där riktigt läckert. Drickmoget nu, jag skulle inte spara det så mycket längre utan drick och njut!

Magnus Reuterdahl