Så här när hösten och för all del vintern börjar komma är det gott att ha något som värmer i mörkret och rusket. För en tid sedan fick jag några varuprover från Bizling Wine & Spirits AB som definitivt är värda att fundera på. Detta är också utmärkta drycker till julen, inte så att jag tycker att man ska ersätta den klassiska julsnapsen på julbordet – men efter inmundigandet av diverse rätter kan det vara gott att ha en klassisk avec till kaffet framför brasan, TV:n eller julgranen.

Rum Sixty Six Family Reserve 12-år, Barbados 

I doften finner jag punchpraliner, romrussin, kryddor och vanilj. 

Smaken är kryddig med en hel del ekfatstoner och smörkola, Den har en fin rondör, bra balans och en lång kvarliggande eftersmak med knäckigt socker och vanilj. Det här drickgodis. Perfekt att njuta av framför brasan under en lång kall viner.

Cognac Cuerbé XO Grande Champangne 

Bara doften får mig att längta till en avslutad middag och kvällens avec. Här finns lagrade mogna toner, sådär lite mörk, söta inslag av farinsocker och kanderade äpplen tillsammans med alkoholen. 

Smaken är djup och elegant, fruktig och balanserad med en fin kraftfull ton – här finns en lätt parfymerad, lite blommig ton med tydliga inslag av ekfatskryddor. Cognacen är mjuk och komplex och innehåller toner av såväl torkade äpplen som av kanderade äpplen, farinsocker knäck som tillsammans med en fräschör och fin syrlighet som gör detta till en ren njutning. Detta är något att verkligen sitta njuta av efter en bra måltid. Den lite söta och kryddiga tonen gör detta till en trevlig deltagare på julbordet. Köp & njut!

Denna är just nu tillfälligt slut men ska enligt importören förhoppningsvis finnas i lager från någon gång i november.

Gelas Gélas Folle Blanche 18 ans d’âge Armagnac 

I doften finns torkad frukt, fat och en liten nötighet med ett fint djup.

Första intrycket är torrt, kryddig, lite spritig och intensiv, med underliggande frukt men lite fränt. Detta är dock något som vinner i längden, fränheten ersätts av komplexa eleganta toner och eftersmaken ligger kvar länge. Efter den första sippen kommer nötter, torkade äpplen och en hint av vanilj. Mycket trevlig!

Tre trevliga avecer för hösten, vintern och julbordet!

Magnus Reuterdahl

Annonser