Min uppfattning av ett brasserie är en restaurang som serverar rustika rätter med rötterna djup ned i den franska myllan. Brasserie Vau de Ville på Norrmalmstorg i Stockholm har lyckats finna den känslan, rätterna går från 70-tals köket (och i många fall sannolikt betydligt längre tillbaka i tiden), genom 80-talet och fram till dags dato, här finns klassiska rätter som i några fall uppdaterats och i andra hållits mer ursprungliga.

Sasha Smederevac

Namnet Vau de Ville väcker säkert minnen hos många som upplevde Stockholms krogliv på 80- och 90-talen. Då hette restaurangchefen Lasse Svensson, han drev också andra klassiska Stockholmskrogar såsom Arnolds, Glada Laxen- och Tjurenrestaurangerna. Då låg Vau de Ville på Hamngatan (17?), idag har man satt köket den lustiga byggnaden på Norrmalmstorg som kanske mer associeras med en kiosk – det är hög tid att ändra den bilden. Nu drivs restaurangen av Sasha Smederevac som nog en del känner genom  Cafe Nero.

Än är inte allt på plats, men det viktigaste finns där; kockar, kallskänkor, en sommelier och servitörer samt cirka 50 sittplatser. Vid en första anblick möts man av en bar och klassiskt barhäng, en trappa upp är känslan annorlunda, det är lite mjukare och lite mer inbjudande. Även om den tänkta inredningen inte är på plats, än, är det redan nu trevlig och man möts av köksskrammel och välkomnande personal. Jag hade möjlighet att tillsammans med andra journalister, skribenter och bloggare få prova ett urval ur menyn. Jag hamnade vid samma bord som Gourmets redaktion, mycket trevligt sällskap, och delar ur personalen, tillika trevliga.

Rätterna är kanske inte nyskapande, vilket man inte heller aspirerar på, men de är rättframma och klassiska, okonstlade och välgjorda. På menyn finns sniglar, gratinerade ostron, hummersoppa, halstrad råbiff, kaninragu, anka, pepparbiff, fisk och klassiska efterrätter såsom Crème Brûlée med mera  – allt på en gång enkelt, gott och smakrikt. Jag ska också hålla fram vinlistan som innehåller en hel del kul, där det mesta om inte allt kommer från utmärkta vinimportören Wine Trade!

När mörkret faller på förändras restaurangen och det blir lite mer av intim mysfaktor som tar över, det känns lite som man sitter i en bubbla och tittar ut över ovetande Stockholmare som knäpper rocken och drar ned mössan för att slippa höstens kalla fuktiga vindar när de korsar torget medens man själv är insvept i ljus, värme och underbara matdofter.

Vau de Ville har alla förutsättningar att bli en ny favorit på restaurangkartan – Jag kommer återkommer och tackar för så väl god mat som er tid 🙂

Magnus Reuterdahl

 

 

Annonser