Visst är det kul när man hittar något nytt? Ikväll blev det ett vin vi fått av vän från New Jersey – vinet kom dock inte från over there men från Navarra, Spanien; Otazu Berquera Reserva 2001.

Navarra ligger den nordligaste delen av Spanien lite nordost om Rioja och delas upp i Tierra Estella, Valdizarbe, Baja Montana, Ribera Alta och Ribera Baja. Navarra har en odlingsarel om cirka 18.400 hektar och är en så kallad Denominación de Origen (DO). Vinodlingarna i Navarra ligger i regel på de lägre delarna av Pyrenéernas sluttningar ned mot floden Ebro. DO är den näst högsta spanska vinklassen. Klassningen gäller vilken typ av typ av druvor man får använda, uttag och vinifikation mm. men handlar egentligen inte om kvalitet i sig.  Totalt finns det 66 DO fördelade över hela Spanien.

Otazu är den nordligast belägna vingården som odlar rödvin i Spanien, vingårdarna ligger i Valdizarbe nära byn Echauri, cirka 12 kilometer från Pamplona. Totalt har man cirka 115 hektar med vinodlingar. Man odlar chardonnay, cabernet sauvignon, merlot och tempranillo. Vinmakare är Javier Colio.

Otazu Berquera Reserva 2001 är gjort på 70% cabernet sauvignon 20% merlot och 10% tempranillo.

Mörka druvor, röda skogsbär, en porlande syra, en hint av ekfat, lakrits, fänkål, örter och en aning gräs – lite rustikt men ändå elegant, fina tanniner och en perfekt mogenhet – hittar du detta drick nu och njut, gärna till mat! Ska man likna vinet vid något ät det snarast Bordeaux men med en liten nickning mot Napa – mycket trevligt – deras Chardonnay ska vara grym, har någon provat den säg gärna till!

Vi gjorde ugnsbakad fläsksida, från Domta, kryddad med lite rosmarin och ugnsbakade rotfrukter (potatis, morötter och palsternacka) och vitlök samt en sötsyrlig äppelcidervinägersås. Ljuvlig matchning och fantastisk mat!

Magnus Reuterdahl

Annonser