Man får ofta en del vin över när man provar vin – en god rödvinsås är ju alltid trevligt men det inte alltid man orkar lägga ned hela massor med tid i den (gör man det så blir den ännu godare). En lite enklare variant som jag ofta rör ihop är denna, kommer inte ihåg var jag hittade receptet men det har följt med i några år. För att få fin smak är dock en bra fond viktig (helst hemmagjord) och gärna ett rödvin på samma druva som du tänkt att dricka till – helst samma vin som du ska dricka till maten och gärna mycket vin.

Jag följer inget slaviskt recept med brukar använder ca 7-8 dl kalvfond, 4 dl rödvin, några kvistar timjan och eller rosmarin, en msk tomatpuré, 1-2 stora schalottenlökar (eller 1 stor rödlök), lite salt (hur mycket beror på fonden) och 2 msk osaltat smör. Detta ger ca 3 dl sås.

Börja med att skiva löken fint – därefter sautera löken i lite smör, på låg värme, den ska inte få färg och är klar när den är mjuk och faller ihop. Därefter tillsätter man kryddorna, timjan, rosmarin etc och rödvinet varefter man reducerar vinet tills det nästan det liknar en sirap. Vinet ska nu vara rejält syrligt – tillsätt kalvfonden och låt sjuda – om man gjort fonden själv kan man behöva skumma av lite fett och partiklar. Såsen brukar behöva ca 10–15 minuter, tills ungefär hälften av såsen är kvar.

Sedan är det fram med silen, finmaskig, och tryck till ordentligt så man får ut all vätska från löken.

Därefter reducerar man såsen till önskad konsistens genom att låta den sjuda. Red såsen vid behov. Till sist är det dags att salta och tillföra lite smör. Det är viktigt att såsen sjuder när man tillsätter smöret, rör ned smöret i såsen.

Ikväll blir det just en rödvinsås och fyllda kycklingfiler samt ungsbakad potatis 🙂

Vinet vi använde ikväll var ett varuprov från the Wine company; Chateau Aigues Vives Corbières 2006 Réserve Privée Gérard Bertrand. Vinet kommer från regionen Corbières i Languedoc och är gjort på 40 % syrah, 40% grenache, 10 % mourvedre och 10 % carignan 10%.

I doften finns mörk frukt och blommor, ekfat, lite kaffe samt örter.

Vinet är sötsyrligt och kraftfullt med inslag av mörka varma bär och frukter. Det har en liten mogenhet över sig och är riktigt bra just nu. Här finns plommon, svarta vinbär, körsbär och björnbär uppbackade med ekfatskryddor och örter samt lite svartpeppar. Det är kraftfullt, bärigt och balanserat, med en liten sammetskant, ganska enkelt men välgjort och charmigt, utmärkt till kött, grytor och fågel och gav basen till en riktigt bra rödvinsås.

Just när man dricker samma vin som såsen är gjord på känns det som att smakerna nästan växer ihop, kanske inbillat men det är ofta den känslan jag får 🙂

Ett riktigt trevligt höstvin!

 

Magnus Reuterdahl

Annonser