Ett varuprov får inleda helgen, 2009 Villa Marina Rosso Conero D.O.C. Vinet är gjort på 100 % montepulciano och kommer från regionen Marche i östra Italien, vid Adriatiska havet.

Montepulciano är en italiensk druva som ger röda viner och kanske bäst känd som druvan bakom viner D.O.C.G. benämnda Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane, men också bakom D.O.C. viner benämnda Rosso Conero och Rosso Piceno. Man ska dock inte blanda ihop det med Vino Nobile di Montepulciano från Toskana som är uppkallat efter byn det är gjort i och första hand på sangiovese.

Rosso Conero i sig är en vin-appellation som återfinns i de centrala delarna av Marche, lite söder om Ancona, på sluttningarna på berget Monte Conero. För att få kallas Rosso Conero ska vinet innehålla minst 85 % montepulciano. I cuveér använder man ofta sangiovese. Om vinet lagrats längre än två år och innehåller minst 12,5 % alkohol kan det kallas för Rosso Conero Riserva.

2009 Villa Marina Rosso Conero D.O.C.

Vinet har lite mogna toner men med en frisk syra, ekfatskryddor och snyggt integrerade tanniner. I frukten finns toner av moreller, söta körsbärstoner samt lite röda bär tillsammans med lite lakrits och fin kryddighet samt inslag av läder och tobak. Vinet är ganska enkelt men med viss elegans, det är välkomponerat och lättillgängligt. Ett riktigt bra pastavin för vardagen eller varför inte till en köttgryta.

Vinet finns att köpa på Systembolaget (Det känns skönt att behöva börja skriva att vinet finns på Systembolaget, inte för att det finns just där, utan för att det nu finns så många alternativ).

Magnus Reuterdahl

Annonser