Efter någon vecka utan vin på grund av förkylning känns det nu äntligen som smaklökarna på plats. Ikväll fick det bli ett varuprov från Bizling Wine & Spirits: Domaine de l’Amauve 2010 Laurances, Cotes du Rhône Village Seguret. Jag gillar Rhône, när vinerna är som bäst har de en fin lite blommighet kombinerat med fräsch frukt och en fin syra.

Côtes du Rhône Villages Seguret är en appallation för rött, vitt och rosévin i södra halvan av Rhonedalen, området utgörs av ett drygt 20-tal byar. Vinerna från en Côtes du Rhône Villages appellation, te x Seguret, är ett steg upp i kvalitet från viner märkta med endast Côtes du Rhône vinerna, men ligger inte på samma nivå som de mer platsspecifika såsom t ex Hermitage. Domaine de l’Amauve vingårdar ligger på högra sidan av floden Rhône, nära staden Vaison La Romaine, inte långt från de mer berömda områdena Gigondas, Vacqueyras och Châteauneuf du Pape.

Bakom vinet står vinmakaren Christian Voeux, som inte är helt okänd i Sverige då det är många som druckit hans Châteauneuf du Paper från Mont-Redon och La Nerthe.

Domaine de l’Amauve 2010 Laurances, Cotes du Rhône Village Seguret är gjort på 80 % grenache och 20 % syrah.

Fin fruktig doft med inslag av gröna örter och lite peppar samt lila blommor – lite av en sommaräng.

Ett ungt, friskt vin med god vigör som är lite saftigt i frukten men välbalanserat med fina tanniner och en fin kryddig ton med inslag av såväl färska örter som peppar. Här finns röda skogsbär, blåbär, lite björnbär som möter en aning lime samt lavendel. Lagra gärna några år eller njut av det där lite vilda, otvunget ungdomliga och lite råa som finns där nu.

Bör funka utmärkt till fläsksida eller kalkon – ett bra höstvin.

Magnus Reuterdahl

Annonser