Handlavin.se är importören och evinhandlaren som håller Österrikes flagga högst. För en dryg vecka sedan var jag bjuden på sortimentsprovning i samband med att man presenterade en ny producent i sin portfölj. Denna lovar mycket gott och med hjälper till att fylla en lucka, med en prestige grüner, i Handlavins annars utmärkta sortiment.

Stagård är en vingård med kopplingar till Sverige. Kenneth Stagård som är från Sverige träffade en österrikiska, Elisabeth och gifte sig med henne 1981. 1985 tog de över vingården efter hennes föräldrar och idag drivs vingården tillsammans med sonen Urban och hans fru Dominique. Därmed är man inne på den sjunde generationen av vinmakare i familjen. Vineriet och de flesta vingårdslägena ligger i Kremstal, kring byn Stein an der Donau i den nordöstra delen av Österrike. Vingårdarna omfattar idag cirka 13 hektar av vinodlingar vid Danzern, Goldberg, Grillenpartz, Hinterskirchl, Upper Mountain Sweet, Pitschental och Fright. Delar av deras vingårdar ligger i Wachau, där man i princip bara odlar grüner veltliner. Man odlar grüner veltliner, riesling, pinot blanc och neuburger samt mindre mängder röda druvor, zweigelt och blue burger, läs mer här.

Vinerna från Stagård, läs mer här, utgörs av två standardviner, en grüner veltliner och en riesling, bägge från 2011, under namnet Urban.

Bägge dessa viner är druvtypiska, rena och fräscha men ganska enkla viner. Framförallt grüner veltliner vinet är något som kommer finnas i min vardagsvinkällare, ett utmärkt vin till mat.

Riktigt spännande blir det när vi går upp ett steg i kvalitet och pris med 2011 Goldberg Grüner Veltliner, Reserve, och 2011 Grillenparz Riesling Reserve. Bägge vinerna är idag unga och bör lagas några år för att riktigt nå sin potential.

Rieslingen har fin frukt som ger en liten rundhet, en fantastisk syra, fin kropp och en lite aromatisk ton och en fin dos mineraler. Ett riktigt trevligt vin som går bra att dricka nu eller hålla på några år.

Grüner Veltlinernen är en av de bättre jag smakat i Sverige och i en stil som jag sällan hittar utanför Österrike, med lite mer kropp, en aning ekfat och ett uns av torkad frukt. Den där hinten av ekfat ger en rundhet och ökar på kryddigheten, vitpepparn och mineralerna i avslutet får vinet att ligga kvar länge och frukten och syran är precis. Trevlig att njuta av i sällskap eller till mat och den där lilla, lilla ekfatstonen gör att det fungerar utmärkt till lättare kötträtter, fågel eller fisk. Något som till exempel funkade utmärkt var den läckra lantpatén med Karl Johansvamp som det bjöds på (tillgänglig tillsammans med andra utmärkta produkter via Franska matkompaniet). Detta är ett mycket bra vin som jag kommer lagra i minst tre år.

För att märkas med Reserve i Österrike finns en hel del regionala skillnader, läs mer här.

Just att ha med lite olika typer av mat i form av kallskuret, ost, patéer mm är riktigt bra vid en provning eftersom man då också kan få en känsla för hur vinerna utvecklas tillsammans med olika smaker.

Jag fick också tillfälle att prova framtiden 🙂 Buchertberg white 2010 från Herrenhof. Nu har jag provat viner från Herrenhof tidigare då jag träffade vinmakaren Gottfried Lamprecht i Österrike 2010 så jag är inte överraskad att jag gillar det eller att Handlavin valt att plocka in vinet. Han är en ung vinmakare som är duktigt på sociala medier, arbetar på sitt eget sätt med sina egna metoder för att försöka skapa så ärliga viner som möjligt. Man kan säga att han arbetar med naturliga viner på sitt eget sätt, läs gärna mer på hans hemsida.

Herrenhof har sina vingårdar i Sudoststeiermark i Österrike. Detta vin görs på weissburgunder (pinot blanc), sauvignon Blanc och graubrugunder (pinot gris) samt en aning Riesling

Herrenhof Lamprecht weiss 2010 Buchertberg

I doften finns aprikoser, skumbanan och fin mogen frukt. Vinet uppvisar en mjuk frukt, en livlig syra och fina mineraler. Vinet är komplext med en lång eftersmak! Det här är ett seriöst vin, fyllt med löften om en fin framtid, dock skulle jag välja att dricka detta nu – läckert, spännande och riktigt, riktigt bra.

En vinmakare att hålla ögonen öppna efter, de finns inte tillgängliga än men snart och jag kommer att stå i kö.

Magnus Reuterdahl