Bukfylla och bukfylla, man blir mätt maten och vinet gör en lite varm i bröstet i alla fall. På bondens marknad inhandlades morötter, potatis och lök – sedan tidigare fanns det torkad Karl Johan svamp och en fläskfilé från Domta.

Jag moshade ned ett par nypor timjan och rosmarin samt tre vitlöksklyftor och lite olja i morteln – bankade ut fläskfilén, smetade ut färskost och det mortlade samt rullade ihop det hela. Jag drog ett par varv med pepparkvarnen (svartpeppar) över köttet och saltade det. Ned i en panna och bryn! Därefter in i ugnen i ca 15 minuter (200 grader).

Vi hade tidigare klyftat potatis och morötter (röda och gula) och kokat upp dessa lite snabbt – ned med allt i en panna tillsammans med en rödbeta och klyftad lök – på med lite olivolja, rosmarin, timjan, salt och peppar och in ugnen i ca 30 minuter, rör om ett par gånger – när cirka 15 minuter återstår så lade vi in ett par delade minizucchinis som fått dra i lite med pressad citron.

Nu hade vi också lite torkad Karl Johan svamp som var hög tid att göra sås på. Först fräste vi ett par finhackade schalottenlökar i smör, pudrade med lite vetemjöl, hällde på 2,5 dl vispgrädde och smulade ned en tärning grönsaksbuljong samt den torkade svampen – låt sjuda under omrörning späd med vatten vid behov samt salta och krydda.

Denna enkla måltid sköljdes ned med trevligt vin från Lirac. Le Classique 2010 från Domaine du Joncier gjord på 45% syrah, 35% grenache och 20% cinsault och carignan. Importerad via Caviste.

Det här är ett lekfullt vin med snygg balans, röd ung frukt med undertoner av mörkare frukt och en snärtig örtighet. Det finns en snygg syrlighet med röda och svarta vinbär, en fin fruktighet med plommon och röda äpplen samt en ganska lång eftersmak med en aning kärnbeska, svartpeppar och örter – timjan & rosmarin (eller är det maten som slår igenom)? – gott är det i alla fall, i första hand till lättare kötträtter!

Till maten, bukfylla kanske var lite i underkant – det blev riktigt bra 🙂 Framför allt märker man skillnaden när man får tag i riktigt bra kött, det finns en helt annan textur och smak än om man köper veckans tillbud på den lokala dagligvaruhandeln. Detsamma ska också sägas om såväl grönsaker som rotfrukter – för smakens skull är det värt en omväg för att hitta bra råvaror.

 

Magnus Reuterdahl

 

Annonser