Ibland får man viner som sätter ett leende i ens ansikte, för någon tid sedan provade jag tre varuprover från en och samma producent via importören Invinitum, vinerna går att beställa via deras webbutik och via Systembolagets beställningssortiment. Det finns mycket bra bubbel utanför champagne, oftast är de bara trevliga substitut men ibland hittar man guldkornen. Men som man säger inte allt som glimmar är guld – Bodegas Recaredos cavor är dock riktiga guldklimpar: de såväl glimrar, smakar som imponerar.

Bodegas Recaredo grundades Josep Mata Capellades 1924, med att producera cava, idag drivs vineriet av Josep Matas två söner. Man arbetar utan gifter och tillsatser och är certifierade som en biodynamisk producent. Vinerna kommer från distriktet Penedès, Katalonien, Spanien.

Recaredo 2007 Brut Nature Gran Reserva gjort på druvorna Xarel-lo, Macabeu och Parellada.

I näsan kommer toner av citron, söta frukter och stenrökighet. Smaken är syrlig, fräsch & torr. Här finns citron, lime och lite grapefrukt tillsammans med syrliga gröna äpplen och en aning lite mandel. Tillsammans ger detta en liten krämig ton som balanserar upp den knivskarpa syran och med en aning bitter angostura och fina lite kalkiga mineraltoner i avslutet. Eftersmaken ligger kvar länge. Elegant och ungt är ordet som poppar upp i huvudet, drick nu eller lagra några år.

Recaredo 2006 Brut Nature Gran Reserva gjort på druvorna Xarel-lo Macabeu och Parellada.

Det finns många likheter mellan 06:an och 07:an men här finns en aning mer mogna toner, istället för den där aningen bitterhet finns istället lite pomerans, en lite varmare sötma och ett litet större djup. Fortfarande finns citrustonerna och det gröna äpplet och den där nästan kalkiga torrheten. Detta visar på att det här är ett vin som är underbart som ungt men har mycket att vinna på att lagras och passar utmärkt till mat.

Till sist Recardo 2003 brut de brut, brut de nature Gran reserva gjort på druvorna Xarel-lo och Macabeu.

Det här är ett stort vin, med fina mogna toner, fin kropp och en smak som drar en liten aning mot fransk äppelcider, med gula äpplen, blommor, nötter och bröd. Citrustonen finns fortfarande kvar men mer som ett lättanslag och drar mer åt apelsin än citron. Vinet är lite krämigt i utkanten av kroppen och har en fin mjuk mousse, härlig torrhet och en hel del mineraler. I avslutet kommer en fin kryddig ton fram i ett långt avslut. Komplext, elegant och en ren njutning.

Dessa viner imponerar och är några av de bästa cavor jag provat med massor av terrior och personlighet. Lagra gärna, drick gärna till mat!

Magnus Reuterdahl

Annonser