Ibland får man snabba reaktioner när man twittrar, igår var vi på Bondens egna marknad, Södermalm, Stockholm och köpte bland annat minizucchini. Strax efter att jag twittrat detta började förslagen på vad man kunde göra med dessa godsaker ticka in, vi fastnade för zucchini-soppa från @franskmat dvs Franska Matkompaniet.

Orginalrecept Soupe de courgettes à la boursin – zucchinisoppa med krämig ost på schalottenlök och gräslök finns på Franska Matkompaniets hemsida (läs här). Vi gjorde ett par små justeringar från orginalreceptet utifrån vad vi hade hemma och fick tag i lokalbutiken.

Vi använde 6 minizucchinis, dessa var så fina att de inte behövde skalas, som skars i ca 2-3 mm tunna rondeller, en färsk gul lök skars i fina skivor. Löken frästes snabbt i en bättre olivolja (Terreno) varefter zucchinin tillsattes. Allt får ligga i pannan ytterligare en stund och fräses en aning, vi tillsatte ytterligare lite olja. Varefter vi hällde över allt i en kastrull, tillsatte vatten så att det täckte zucchinin, tillsatte ett par nypor salt, lite svartpeppar och två tärningar grönsaksbuljong, lät koka upp och sedan sjuda under lock i 20 minuter varefter vi rörde ned 80 gram boursinost och 125 gram gräslöksost (färskost) och garnerade med bladpersilja.

Det hela blev en mycket trevlig, krämig och somrig soppa. Soppan må vara fransk men vi hade lite cava hemma så det fick bli spanskt till soppan – en mycket trevlig kombination, givetvis hade det också fungerat med champagne e.d., just det torra, lite syrliga bubblet matchade maten lysande.

Recaredo Brut de brut Gran Reserva Brut Nature 2003, en strålande cava jag kommer skriva mer om i ett inlägg framöver. Vinet är ett varuprov från Invivitum (läs mer här)

Magnus Reuterdahl

Annonser