Måndagar har nästan blivit synonymt med varuprover den senaste tiden. Det finns en viss logisk i det, då jag ofta passar på och provar lite under helgen och det är skönt att ha något hyfsat färdigtskrivit att publicera efter första arbetsdagen i veckan.

Detta varuprov kommer från the Wine Company: Gérard Bertrand Saint Chinian 2009

Gérard Bertrand gör vin i Languedoc, en region som producerar mycket vin som ofta skiljer ut sig från den övriga franska vinfloran genom en lite annorlunda terrior. Jag finner ofta lite mer medelhavstoner i vinerna. I såväl smak som doft där Garrigue dofterna och smakerna ofta slår igenom, de där typiska medelhavsdofterna av vilda kryddor, små träd och buskar och sten blandat med havsdofter och just havstonerna med lite tång, alger och havsmineraler har en förmåga att också komma fram i smaken.

Vinet är gjort på en blandning av 50 % syrah och 50 % mourvèdre.

I doften finns en fin örtighet, lite timjan & rosmarin, med inslag av tydlig mörka bär och violtabletter.

I smaken finns dock inte den där havstonen jag förväntade mig, istället är det lite tätare och mörkare och påminner mer om viner från norra rhone eller chataeu-neuf-du-pape, så lite stor och och kralligt i tonen. Det finns gott om mörka körsbär i smaken vilket backas upp av lite viol, tobak, blyerts, och en aning knallpulver. Vinet har en fin tanninstruktur och ett lite kryddigt avslut och är på det stora hela riktigt trevligt. Det är ett snyggt vin, trevligt som sällskapsdricka eller till mat, detta kommer fungera utmärkt till höstens grytor, till lamm eller fläsk.

Vinet finns att tillgå via The Wine Company, läs mer här.

Hittade också denna video där man provar detta vin och diskuterar regionen!

 

Magnus Reuterdahl

Annonser