På semestern i Tyskland köptes en hel del kul, ett vin jag fick med mig var ett antal flaskor av var Baron Knyphausen 2010 Roter Riesling feinherb från Rheingau, stort tack till the Winepusch som fixade vinet åt mig. Trots namnet är detta inte rödvin utan ett vitt dito.

Det alltid kul med något nytt som egentligen är något gammalt och i detta fall nytt igen. Druvan roter riesling har ett rött druvskal, därav sitt namn, men är en vitvinsdruva och inte en rödvinsdruva. Druvan är ovanlig och odlas endast i små kvantiteter i Tyskland och Österrike och började säljas kommersiellt först 2006, då i ett vin producerat av Fritz Allendorf. Det har diskuteras om detta är en klon från den ”vanliga” rieslingdruvan eller om det en äldre typ och om jag förstått det rätt lutar det åt det senare. Oavsett är det en klon med gamla anor som länge var bortglömd, på 1990-talet återlanserades den genom Universitetet i Geisenheim.

Feinherb en relativt ny beteckning på tyska viner som mer eller mindre ersatt Halbtrocken, det är dock långt ifrån alla som gjort ändringen. Med Halbtrocken menar man viner med upp till 18 g/l rest socker, dock i förhållande till syran enligt formeln: syra + 10 g/l, dock max. 18 g restsocker/l. (till exemplet ett vin med 6 g syra /l kan ha upp till 16 g restsocker/l men ett vin med 9 g syra/l kan bara ha max 18 g restsocker/l).I denna är förhållandet 15,1 g restsocker/l och en 9,4 g syra/l.

Baron Knyphausen lanserade sin roter riesling 2009, druvorna odlas inom vingårdsläget Erbacher Hohenrain i Rheingau.

Smaken visar på ett klart släktskap med riesling men är lite bredare och nötigare med ett litet inslag av rostad bröd. I frukten finns exotiska frukter, gula höstäpplen, en liten fethet och krämighet och bakgrunden en liten hint av röda bär. Trots sin ungdom får den aning av mogna toner, lite höst, och något som drar åt petroleum men inte hela vägen och en liten beska i bakgrunden. Det är här är riktigt gott, spännande och kul på samma gång. Jag vill ha mer!

Att observera är att namnet roter riesling också har nyttjats som synonym för röda traminer-druvor som savagnin rose of Klevener de Heiligenstein och hanns med fler.

Magnus Reuterdahl

 

Annonser