Var ärlig – när du tänker på Mallis tänker du då på vin? Jag gör det inte även om jag faktiskt kollat upp det inför en resa som sedermera inte blev av. Jag har med andra ord, mig vetande, inte provat något vin från Mallorca även om jag känner till t ex Bodegas Anima Negra.

The Wine company har dels en hel del välkända viner från de klassiska områdena men också en del lite mer udda, detta varuprov är ett sådant och det är alltid kul att prova något nytt. Vinet heter Castell de Santueri 2010 vi de la terra från byn Falanis. Vinet är en cuvée gjord på druvorna callet (35%), manto negro (35%) och cabernet sauvignon (30%).

Tyvärr har jag inte hittat mycket information om tillverkaren men vi de la terra är beteckningen för det traditionella vinet som produceras på ön Mallorca och klassificeras om jag förstått det rätt som ett bordsvin och regleras genom beslut av ministeriet för jordbruk och fiske sedan 2007, läs mer om vinet på hos the Wine company.

Kul också att prova ”nya druvor”; manto negro var en druva jag fick slå upp. Det är druva som tros komma från Balearerna, dvs den ögrupp som Mallorca tillhör. Detta är den viktigaste druvan i i vinområdet Binissalem DO och står för ungefär 50 % av de ”röda” druvorna, övriga druvor är cabernet sauvignon, callet, tempranillo, monastrell, syrah och merlot. Druorna ger ljusa ochbalanserade viner som oftast dricks förhållandevis unga. Callet är ytterligare en druva som hör till ögruppen och som jag nu kan bocka av, även denna är vanligt förekommande på Mallorca. Förr gjorde man oftast rustika röda och eller roséviner av druvan men nu används den ofta för att den hjälper till att ge fin djup färg till vinerna. Vin på callet håller oftast förhållandevis låg alkoholhalt och kan ge en liten jordgubbskant till vinet samt mjuka fina tanniner.

Doften är lite kryddig med inslag av röda och svarta bär samt lite ekfatstoner och vanilj. En ganska kraftig och aromatisk doft.

Vinet är ganska enkelt, spanskt i stilen, med mycket ekfatstoner. Det är relativt lätt, men trots lättheten är det smakrikt och på något sätt lite fylligt med en fruktig ton av moreller, röda bär och mogna plommon som tillsammans ger ett sötsyrligt anslag med en hel del lakritstoner, lite ciggar, jord och kryddor i avslutet, inramat av en fina tanniner. Jag skulle matcha detta till mat då det är lite för kantigt och rustikt som sällskapsvin men som sannolikt kan gifta sig med såväl grillat kött som kryddiga rätter.

Det här är ett är intressant vin, och kul att prova nya druvor, som visar på att man bör kunna hitta en hel del kul lokalproducerat vid ett besök på Mallorca. Det smakar spanskt men skiljer sig från till exempel från de flesta Riojor i samma prisklass genom att vara lite lättare. Helt klart värt att prova!

Magnus Reuterdahl