Låt oss börja veckan med ett varuprov från the Wine Company, som visar på att man har en del kul viner i stilar som inte är vardagsmat på monopolet. Friuli–Venezia Giulia är en autonom region i den nordöstraste delen av i Italien och en riktigt spännande vinregion. Regionen fick sin DOC-klassning (Denominazione di Origine Controllata) 1974 och även om jag främst provat de vita vinerna har jag provat några riktigt bra viner på merlot också.

Dagens vin kommer från producenten Tenuta Ca ‘Bolani vars vingårdar ligger i hjärtat av DOC Aquileia, som ligger i den södra delen av Friuli–Venezia Giulia. Man har tre vingårdslägen: Ca ‘Bolani ,Molin Bridge och Ca ‘Vescovo. Totalt är dessa 550 hektar stora, vilket gör dem till en av de största producenterna i regionen.

Tenuta Ca’Bolani Pinot Bianco 2011 Aquileia, druvan Pinot bianco är kanske mer välkänd som  pinot blanc eller weissburgunder och ger of ta viner med fin rundhet och bra kropp, lite kryddiga toner och göras både till torra och söta viner. Vinet finns ännu inte till försäljning hos the Wine company men håll utkik det torde komma snart!

Jag skulle kalla detta en bra instegs-Friuli – det har en lite fatad, oxiderad ton, med en hel del mogna gula äpplen och syrliga gröna diton och som ger djup och kropp men på samma gång och en ganska syrlig frisk ton. Just den här kombinationen av fat och mogna äpplen samt friska grön ger ett intressant vin, till detta ska man lägga toner fänkål och nötter som framträder i avslutningen. Jämför man med en del andra viner från denna region är det kanske lite snällt, ganska enkelt och en aning opersonligt, men det är ett bra instegsvin till regionen. Tycker du detta är intressant är det bara att fortsätta till andra producenter från regionen som tar vinerna till högre nivå, som till exempelvis Bastianich .

Jag gillar den här stilen av viner och tycker att de passar till ljusa kötträtter, till exempel kalv, och fågel men också till ost samt för kontemplation just för att de är lite udda 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser