Har fått en ny omgång varuprover från the Wine company, som drivs av den tyska importören Hawesko. Dom är intressanta att titta på vad på om man vill förutsäga vad som skulle kunna hända om monopolet skulle falla. Sortimentet är brett, kanske fram för allt i segmentet 80-120 kronor, men observera att det finns en hel del mer viner på den tyska hemsidan än den svenska, än så länge. Man har också en hel del viner i såväl billigare som dyrare segment också. Sammanlagt är detta nog en ganska god spegling av att det finns goda möjligheter till att bra sortiment kommer vara tillgängligt över hela Sverige, monopol eller inte. Till detta kommer alla mer specialiserade näthandlare.

Dagens varuprov kommer från Sardinien. Italien är Barone della Piana 2011 (läs mer om det här).

Vinet kommer från Sardinien och gjort på 100% vermentino. Druvan odlas främst på Sardinien men också i Ligurien under namnet pigato och på Korsika och i Piemonte under namnet favorita.

Vinet är torrt & lätt, med en blommig lite grönt doft. I smaken finns såväl citrus som gröna äpplen och en aning melon. Det är fräscht och somrigt enkelt med välgjort, välbalanserat och läskande med lite kryddig avslutning – i första hand till mat, vi drack det till lite heta faijats – vilket var en snygg matchning! Ett riktigt bra vardagsvin under de varmare månaderna; till kyckling, sallader och fisk, gärna till lite kryddigare rätter med paprika och pepparfrukter.

Magnus Reuterdahl

Annonser