Ibland är det kul att prova något nytt och udda. Igår provade vi en mousserande sake: Fukuju Awasaki Sparkling. Stilen kallas för Sparkling Junmai och det är gjort på ris från Hyogo regionen. Kobe Shu-shin-kan Breweries som gör denna saké har gamla anor, det grundades 1751 och ligger i den berömda byn Nada i Kobe.

Sakén är gjord på ris och Koji. Koji är ångkoktris med koji-kin (Aspergillus Oryzae), en typ av mögelsporer som man odlar på riset, detta får stärkelsen i riset att bli ett jäsbart socker vilket behövs för att göra saké. Junmai är namnet på en typ av saké som görs med enbart den alkohol som kommer från Kojin, dvs man tillsätter inte någon alkohol, läs mer här.

Det första som skiljer detta från champagne eller mousserat vin är förslutningen. Här finns inga korkar av champagnetyp, dvs som ser ut som svampar, utan istället en skruvkork.

Det andra som skiljer är smaken, uppenbarligen; den har en lite fadd ton, med en kombination av söta och sura smaker, när det blir lite varmare framträder fruktigheten lite mer vilket jag uppskattar varför jag skulle rekommendera en temperatur kring 13-14 grader. I smaken finns lite tuttifrutti, citrusfrukter och en aning plommon vilket möter en ganska torr syra och små fina bubblor. Den lite fadda torra tonen kombinerat med fruktsötman gör att jag tycker att detta är riktigt kul, jag tror dock inte att det för alla men det är såväl gott som intressant.

Magnus Reuterdahl

Annonser