Jag har tidigare skrivit att framtidens vinfynd finns att hitta i det gamla östeuropa när nu kineser och andra tenderar att driva upp priserna i de traditionella vinområdena, tyvärr har jag endast hittat ett fåtal på monopolet varav de flesta tyvärr inte varit så kul. Jag har dock fått tillfälle att prova tillräckligt mycket för att finna potential, främst hos enstaka importörer som specialiserat sig på enskilda länder t ex Levi import, House of wine Georgia och Armano’s.

För en vecka sedan fick jag dock möjligheten att besöka ett av de minsta vindistrikten i Ungern: Somló. Distriktet ligger i nordvästra Ungern, i landskapen  i landskapen Veszprém och Vas, och utgörs av cirka 832 hektar vinodlingar. Odlingarna är koncentrerade till den södra och västra delen av ett berg, en nu utslocknad vulkan, som framträder likt en krona i det flacka odlingslandskapet. Vinerna är uteslutande vita och görs framför allt på de lokala druvsorterna hárslevelű, furmint, juhfark, olaszrizling (welschriesling) och tramini (Gewürztraminer).

Två av dessa druvor var helt nya för mig: Hárslevelű och Juhfark, där den senare var den som imponerade mest. Furmint har jag provat vid ett flertal tillfällen, jag har känt att potentialen finns där men tidigare inte funnit viner som riktigt blommat ut. Även om jag inte provat olazrizling har jag provat många welschrielings, dessa har ofta varit ganska enkla om än goda men här blommar de ut till fantastiska viner. Som ni kanske redan anat är detta inlägg en lovsång till Somló och dess viner som fortfarande görs enligt den traditionella ungerska metoden en oxidativ vinifiering.

Vi besökte först vinmakaren Spiegelberg István Károly i byn Somlójenő och hand vingård Spiegelberg, som endast är 1,2 hektar stor. Små vindlande vägar leder upp till husen och vingårdarna på bergssidan, där husen ligger insprängda bland vinrankorna i det dramatiska landskapet. Berget som är en vulkan, ligger upphöjt i det flacka landskapet och utsikten är fantastiskt. Mycket av det omliggande flacka landskapet har en gång i tiden varit sjöbotten, detta tillsammans med inslaget av lava och lössjordar ger en fantastisk terrior till vinerna.

Här fick vi prova igenom hans viner tillsammans med traditionella ungerska tilltugg. Vinerna som strålar av personlighet, kvalitet och värme är fantastiskt bra. Elegans blandas med fruktighet, syror med mineralitet och sälta med kryddighet.

Spiegelberg István Károly

 

Druvorna särskiljer uttrycken och årgångarna visar på tidsmässiga skillnader precis så som sig bör. Vi fick senare prova några viner från 2000, 2001 och 2004 vilka visar på att vinerna åldras med stil, men årgångarna 2008, 2009 och 2010 visade på att de också är fantastiska som unga. Vi fick också prova ett par från 2011 och dessa tenderade att vara lite för unga men visar på stor potential.

En annan producent som imponerar är den 86-åriga Fekete Béla. Här finns tradition blandat med kunnande, dock låter han dem inte ligga på ekfat vilket ger dem en lite annat ton. De är lite tydligare, har lite mer frukt och lite mindre kryddor men en fantastisk mineralitet.

Fekete Béla

Efter denna provning fick vi möjlighet att delta i det andra The Royal Somló Summer Party hos Peter och Omar Csizmadia-Honigh, som driver vingården Royal Somló Vineyards.

Peter Csizmadia-Honigh introducing thier 2011 vintage

Här provade jag viner från ett 10-tal producenter och de har alla vissa gemensamma drag: framförallt är de fräscha, med en fin fruktig ton och en fantastisk syra som tenderar att ge en liten spritz i vissa viner, de är eleganta och har en mycket tydlig mineralton som drar emot sälta, detta gör framförallt de lite sötare vinerna mycket intressanta. Här är ett par av dem:

 

De viner jag provade här visar på att framtiden redan är här, åtminstone i Ungern, fantastiska viner, underbara människor – jag vill dit igen så snart som möjligt! Vi besökte berget tillsammans med Luiz Alberto (thewinehub) och hans fru Nanci Bergamo – många tack för att vi fick följa med!

Svenska importörer här finns gott om fantastiska viner jag skulle älska att se på svenska restauranger, på bolaget eller hos näthandlare – av rent själviska aspekter då jag vill ha tillgång till dem 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser