Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae)

Detta är min personliga blogg. Mest nytt hittar du på http://www.dinvinguide.se

Uppföljning: IOGT-NTO:s anmälan av vinklubbar

I november 2011 anmäldes Näthandlare skickade IOGT-NTO in en anmälan rörande olaglig handel med alkohol över nätet (läs mer här). Detta skapade en bitvis hätskt debatt med anklagelser och motanklagelser på diverse forum, en del av detta rapporterade jag om och sammanställde här, annat finns i denna tråd på forumet finewines.se (hoppa fram några sidor i tråden) och svar finns från IOGT-NTO bland annat här. Om jag förstått det rätt har åklagaren lagt ned delen om skattebrott och ännu inte startat upp någon förunderökning om övriga punkter i anmälan.

I en sammanställning i dokumentärform ställer Handlavin ett antal frågor om vem som egentligen låg bakom IOGT-NTO:s anmälan mot vinklubbarna och vinbutikerna på nätet. Här kan man hitta bakgrunden om vad som hänt, ur en vinklubb/butiks synpunkt, och här läggs också en del statistik fram som gör att man kan undra: ”Vem låg bakom?” IOGT-NTO eller Systembolaget?

Statistiken visar bland annat att det snarast är Systembolaget än IOGT-NTO som besökt de anmälda klubbarna/butikerna än IOGT-NTO.

Personligen tycker jag att det är underligt varför man valde att bara anmäla 10 av de ca 70m vinklubbar/vinbutiker man sa sig ha identifierat – det naturliga hade väl varit att be åklagare att titta på dem alla – nu har man istället pekat ut några vilket torde kunna öppna upp för civilrättsliga åtgärder då detta visar sig ha skadat dessa varumärken på ett otillbörligt sätt. Vidare visar Handlavin på att finns det många frågetecken som bör utredas noggrannare.

Magnus Reuterdahl

About these ads

2 comments on “Uppföljning: IOGT-NTO:s anmälan av vinklubbar

 1. Anders Landström
  28 juni 2012

  Som vanligt bra skrivet Magnus men en kommentar och reflektion. Jag har flera gånger funderat om inte ett annat namn vore mer passande på tråden i finewines.se. Tittar man på videon, följer lite logiken så började det hela faktiskt med ett politiskt krav från folkpartiet vilket var den första publicerade artikeln. Samma personer dyker upp lite här och där men det var nog inte en slump att vissa personer inom Folkpartiet drog igång kampanjen den 20e oktober, följt av anmälan och mer propagerande i riksdagen från Hamilton.

  Så när du skriver, hoppa fram ett har sidor, så tror jag egentligen att man ska läsa från början.

 2. Magnus Reuterdahl
  28 juni 2012

  Tackar och bockar :) Du har helt rätt i att hela tråden är värd att läsas och att det finns ett sammanhang mellan händelserna. Ändrar & fixar :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 26 juni 2012 by in Vin, vinblogg and tagged , , , , , , , .
Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 902 andra följare

%d bloggare gillar detta: