I november 2011 anmäldes Näthandlare skickade IOGT-NTO in en anmälan rörande olaglig handel med alkohol över nätet (läs mer här). Detta skapade en bitvis hätskt debatt med anklagelser och motanklagelser på diverse forum, en del av detta rapporterade jag om och sammanställde här, annat finns i denna tråd på forumet finewines.se (hoppa fram några sidor i tråden) och svar finns från IOGT-NTO bland annat här. Om jag förstått det rätt har åklagaren lagt ned delen om skattebrott och ännu inte startat upp någon förunderökning om övriga punkter i anmälan.

I en sammanställning i dokumentärform ställer Handlavin ett antal frågor om vem som egentligen låg bakom IOGT-NTO:s anmälan mot vinklubbarna och vinbutikerna på nätet. Här kan man hitta bakgrunden om vad som hänt, ur en vinklubb/butiks synpunkt, och här läggs också en del statistik fram som gör att man kan undra: ”Vem låg bakom?” IOGT-NTO eller Systembolaget?

Statistiken visar bland annat att det snarast är Systembolaget än IOGT-NTO som besökt de anmälda klubbarna/butikerna än IOGT-NTO.

Personligen tycker jag att det är underligt varför man valde att bara anmäla 10 av de ca 70m vinklubbar/vinbutiker man sa sig ha identifierat – det naturliga hade väl varit att be åklagare att titta på dem alla – nu har man istället pekat ut några vilket torde kunna öppna upp för civilrättsliga åtgärder då detta visar sig ha skadat dessa varumärken på ett otillbörligt sätt. Vidare visar Handlavin på att finns det många frågetecken som bör utredas noggrannare.

Magnus Reuterdahl

Annonser