Ibland blir man förälskad i en druva, en region eller som i detta fall ett berg. I höstas under European wine bloggers conferenace (EWBC) mötte jag vinmakaren Tomaso Armento från Forti del Vento, dolcetto d’Ovada, Piemonte, Italien.  Tomaso är en sådan där människa som brinner för sin sak och som genom sin passion öppnar upp sin egen värld för oss andra – han lyckades inpränta sin kärlek för Ovada och dolcetto för mig. Bland fick jag lära mig att dolcetto inte alls betyder den lilla söta utan kommer från det dialektala uttrycket duzzet vilket är det namnet på de kullar som dolcetto ursprungligen odlades.

Sedan dess har jag spanat med ett halvt öga bland importörer för att se om jag kunde hitta något här på hemmaplan och för en tid sedan hittade jag La Gaggina Dolcetto d’Ovada D.O.C. 2010 som importeras av Italwine AB och finns via beställningssortimentet. Vad annat att göra än att beställa hem ett par flaskor för avsmakning.

Innan vi kommer till vinet, ett par ord om Ovada och producenten Terre da Vino, vilken är ny för mig. Ovada är en comune i provinsen Alessandria i regionen Piemonte, och ligger cirka 90 km sydöst om Turin. Det finns två klassificeringar för Ovada viner,  Dolcetto di Ovada DOC (1972) eller Ovada DOCG (2008), där den senare har högre krav än den första (för en närmare beskrivning läs mer här) bland annat vad gäller uttag och odling.

Så det jag i första hand söker är viner med beteckningen Ovada DOCG, vet du om någon som importera det till Sverige får du gärna tipsa, men för just nu får en dolcetto di Ovada DOC duga.

Dolcetto druvan odlas främst I den södra delen av Piemonte, från Dogliani i väster, i områdena Diano och Alba, samt i Asti, Langhe Monregalesi, Acqui och Ovada i öster. Druvan kommer sannolikt från Acqui eller Ovada och har funnits sedan åtminstone år 1800 och sannolikt något tidigare. Dolcetto odlas också i viss mån i västra Ligurien, där den dock kallas för ormeasco.

Vinet är gjort på 100 % dolcetto från vingården Tenuta Magnona nära byn Carpento. Terre da Vino har ca 20 hektar med vinodlingar i området, med stockar som har en ålder på mellan 15 och 25 år, jorden innehåller en hel del kalk och lera och de är belägna i öst- och sydöst sluttningar.

La Gaggina Dolcetto d’Ovada D.O.C. 2010

Varma sötsyrliga bär, med lite mer mer sötma än syrlighet, här finns mogna bigarråer och lite röda vinbär samt en aning vilda skogsbär. Bären backas upp med varma tanniner, en aning skogstoner och en lite silkigt mjuk lätt kropp med inslag av tobak, en aning lakrits och ett lagom avslut med en liten rondör.

Vinet är enkelt men välbalanserat och man önskar att något skulle ge det lite edge men det är inget som får himlen att ramla ned eller marken att skaka under fötterna – dock är detta ett trevligt pizza- eller pastavin, ett bra vardagstjut!

Magnus Reuterdahl

Annonser