Dags att öppna upp ett spännande varuprov från the Wine company; Chateau Lascombes Grand Cru Classe, Deuximés crus, 2008, Margaux, Bordeaux. Vinet är gjort på blandningen 50 % merlot, 47 % cabernet sauvignon och 3 % petit verdot. Läs mer om vinet här.

Klassningen i olika crus gjordes 1855 inför världsutställningen i Paris 1855. Klassificeringen baserades på de priser vinerna uppnått åren innan denna bedömning. Alla klassificerade viner från Bordeaux som klassificerades 1855 kallas för Grand Cru Classé och inom detta är Premier Cru är den högsta kvalitetsklassen och deuximès, troisièmes etc de efterföljande.

Château Lascombes är namngivet efter slottets första ägare Chevalier de Lascombes,som föddes 1625. I början av 1700-talet började dess dåvarande ägare Jean-Francoise de Lascombes investera i vinodlingar. Sedan 2001 ägs det av det amerikanska bolaget Colony Capital. Totatlt har man ca 84 hektar vingårdar i Margaux, man tillverkar ca 250,000 flaskor Château Lascombes och 70,000 Chevalier de Lascombes per år.

2008:an är fortfarande mycket ung men känns ändå välbalanserad med en fin syra, mörk frukt och lite kryddor. Doften är stor, varm med massor av mörk frukt och lite fina ekfatstoner samt kryddor i bakgrunden. Det finns en elegant mjuk lite silklig känsla kombinerad med en rejäl dos tanniner och mörka lite varma nästan inkokta bär (svarta vinbär och björnbär) som nästan drar åt lite blommig ton kombinerat med lite sötlakrits, blyerts, en aning kalk, tobak och snygga integrerade ekfatskryddor som ger en lång läcker eftersmak. Vinet är lite ungt idag, men att detta kommer bli ett mycket trevligt vin om några år bör det inte råda någon tvekan om, jag skulle nog låta det ligga minst 3 år till och sedan njuta av det de kommande åren.

Till detta åt vi en fläskfilé fylld med soltorkade tomater, mozzarella, serranoskinka och basilika samt en gräddig mild tomatsås med pasta. Fläskfilé tenderar att vara en ganska trist produkt men med rätt tillbehör vaknar den till liv och de lite gräddiga tonerna hjälper upp det unga vinets lite tuffare noter att mjukna.

Magnus Reuterdahl

Annonser