Har du inte redan upptäckt den utmärkta norska mat- och dryckessiten Apértitif kan detta vara ett utmärkt tillfälle att besöka den. Man behöver dock registrera ett konto för att få del av allt innehåll såsom en artikel om vårt kära folkhälsoälskande alkoholmonopol – folkhälsans fanbärare som inte inriktar sig på stora vinster etc. etc…

Onsdag den 13 juni (imorgon) öppnar Systembolaget sin största (?) butik i Sverige i metropolen Strömstad. Med en jättebutik precis vid den norska gränsen om 1400 kvadratmeter har man bygget ett super(market)bolag som är ca 200 kvadratmeter större butik än den största motsvarande butiken i Oslo (Vinmonopolet – i köpcentret CC väst).

Jag antar att man inte bygger denna superdome för att de ca 6000 invånarna i Strömstad och man kan undra hur detta passar in i diverse folkhälsomål och visioner om att man inte ska göra vinster på vin och sprit. Men nu rör ju detta norrmän och inkomster från annat land så då är de kanske inte så viktiga längre. Man kan också fundera på varför det är okej för Systembolaget att bygga bordershops för att tjäna pengar medan man förfasar sig de tyska bordershoparna och att många svenskar fyller sina bilar med billig alkohol där – tja vad ska man säga – det är svårt att tacka nej till ökade vinster och kassakor.

Ladda ned artikeln som pdf: Norges storste pol i Sverige Aperitif 2012.

Magnus Reuterdahl