Ibland kan det behövas något positivt i allt det negativa som just nu sköljer igenom nyhetsflödet om Grekland. Igår provade vi ett varuprov från the Wine company i form av ett grekiskt rött vin – vilket visade sig både intressant och gott: Metochi Chromitsa 2006 från Mount Athos Vineyards.

Vinet görs på en blandning av 50% limnio, 30% cabernet sauvignon och 20% merlot. Den förstnämnda druvan är ny för mig och en druva jag gärna skulle prova igen. Limino är en inhemsk druva som tros komma från ön Limnos, druvan omnämns för övrigt redan i antiken av såväl Hesiod och Aristoteles. Idag odlas den i större delen av nordvästra Grekland. Athos ligger i Makedonien och är den östligaste av tre Halkidiki-halvöarna som sträcker sig ut i den norra delen av Egeiska havet. Mount Athos vingård kommer från druvor odlade på klostret Agios Panteleimons vingårdar.

Metochi Chromitsa 2006 (läs mer här)

Doften är lite kryddig med inslag av vörtkryddor, svartavinbär, plommon, plommon ekfat och vanilj.

Smaken är lättillgänglig och ganska tät med mycket mörkfrukt och kryddor. Frukten kombineras av mjuka, varma tanniner som slår till innan syret får dem att integreras. Det finns svartavinbär, plommon, en aning kirsch, och moreller. Det är örtigt kryddigt med inslag av blyerts och mynta med en kryddig avslutning.

Totalt sett ett ganska enkelt vin men med egen smakpalett – Intressant! Trevligt till grillen och kul med en lite udda druva.

Magnus Reuterdahl

Annonser