För någon tid sedan fick jag ett varuprov från Haugen-gruppen. Tanken med varuprovet var att se champagne som något mer än bara champagne. Till flaskan följde ett antal drinkrecept med champagne som bas, fruktiga somriga drinkar som alla lät trevliga, nu tycker jag nog själv att champagne är bäst som det är, men det betyder ju inte att det inte fungerar som något annat. Flaskan och recepten följde med till Grebbestad men när jag började syna recepten insåg jag att det hade varit enklare att göra detta hemma i ett kök med nödvändiga verktyg och butiker med lite större utbud.

Inledningsvis tänkt vi oss med andra ord att prova vinet au naturel men som jag skrev i föregående inlägg snubblade vi över något som gjorde att vi istället provade en drink inspirerad av de bifogade recepten, se nedan.

Vi gick och köpte lite nyrökt makrill, en trevlig skagenröra med rejält med parmesan, och skapade ett par trevliga smörgåsar, plockad ned vad vi behövde till champagnedrinken och begav oss upp mot utsiktsplatsen i Grebbestad. Här sitter man högt över den pittoreska staden med utsikt över västkustskärgården, en fantastisk utsikt och vacker kväll.

Jag antar att det var fisken och inte champagnen som gjorde att vi snabbt fick sällskap, men man ska aldrig säga aldrig det kan ju varit en mycket annorlunda alika (även om jag tror det är en gråtrut).

Champagnehuset Collet är beläget i byn Aÿ och tillhör vinkooperativet Cogévi, som grundades 1921. Collet brut görs på blandning av ca 50 % pinot meunier ca 25-30 % pinot noir och 20-25% chardonnay. Tillsammans ger detta ett trevligt vin med fina citrus och äppeltoner, lite kryddigt, inslag av mineralnoter och en liten smörighet get en liten rundning. En utmärkt standradchampagne att skåla in festen, höja glaset för studenten eller ge lite lyxkant på sommarkvällen.

Vi gjorde vår drink på ca 4-6 cl wideum garden aronia (råsaft), 1-2 cl lime och 10-12 cl champagne. Vilket blev riktigt trevligt, aroniabärets lite torra kvaliteter och och relativt kraftiga lite syrliga smak gav en snygg drink (däremot skulle man vid en bjudning ha silat saften först). Tycker man att det blir för kärvt kan ha någon centiliter sockerlag. Wideum garden aronia borde också kunna fungera utmärkt som alternativ till vin, spä ut det med en aning vatten eller tillsätt en aning citrus/lime efter smak.

Här kommer de drinkrecept som medföljde champagnen – mycket nöje!

Drinkarna är komponerade av Johan Mattson, barchef Hotellet.

Magnus Reuterdahl

Annonser