Ikväll var jag bjuden på världspremiär för Terreno Rosato di Toscana 2011. Terrenos första rosévin, det är gjort på 77% sangiovese och 23% merlot och man har totalt producerat ca 4000 flaskor. Vinet beskrivs som något av ett slumpens vin, beroende på yttre faktor bestämde man sig i juli 2011 att prova att skapa ett rosé.

Trots bara fyra timmars skalkontakt är vinet rejält rött, detta kommer från merlotdruvorna som fått blöda, delvis beroende på att delar av skörden skadats av hagel. Låt dock inte detta lura er det smakar varken hallonbåtar eller ferraribilar dock är det ett lite annorlunda rosévin som påminner lite om ljusa röda viner såsom Clairet eller vissa pinot noir viner.

Sofia Ruhne presenterar Terreno Rosato di Toscana 2011

Min första reaktion finns fångad på video tillsammans med en presentation av vinet av Sofia Ruhne, kvinnan bakom detta vin, filmat av @AnnaTorndahl;  se filmen genom att klicka på bilden nedan (tyvärr har jag inte hittat något sätt att bädda bambuserfilmer på wordpress.com).

Vinet finns tillgängligt via Systembolagets beställningssortiment a en låda om sex flaskor (99 kr/flaska).

Vinet är ett trevligt rosévin, med mycket personlighet och lite kantighet, som spelar i en lite annorlunda rosézon än vad man kanske är van vid. Det är inte elegant, svalt och mineralstint som ett provancerosé och det är definitivt inte en godisdoftande sötsaksbomb som de flesta roséviner på den svenska marknanden – snarare är det lite av en kaxig käftsmäll. Det här vinet har kraft och mycket frukt, det är torrt med en snygg syrlighet, örtigt men en aning jordtoner, rosa men ändå rött – det är på det stora hela såväl intressant som gott, lite av en katt bland hermelinerna som drar åt rödvinshållet men ändå är ett rosé. Definitivt ett vin som vinner på att drickas till mat; grillat ljust kött, fågel, feta korvar, ost men det fungerar också, som sällskapsvin – med andra ord ett italienskt rödvin som överraskar på ett positivt sätt.

 Magnus Reuterdahl

Annonser