Idag blev det filmen om Rocky…, inte Stallones Rocky utan filmen om Rocky Graziano (Somebody Up There Likes Me) – och tittar man på film om boxning och en italienskättlad boxare bör man ju dricka ett italienskt vin. Det är möjligt att ett rött vin skulle ha gift sig bättre med den lite teatrala socialrealism som visar New Yorks och Bronx baksida någongång under 30-och 40-talet, men det vita vinet och en KO funkar bra som en combo.

Rocky Graziano (1919 – 1990), eller Thomas Rocco Barbella som han egentligen hette, var en amerikansk proffsboxare och världsmästare 1947-48 i mellanviktsklassen som i filmen gestaltats av Paul Newman i Somebody Up There Likes Me (Gatans kung) från 1956. Har du inte sett den bör du göra det, riktigt bra!

Gianni Voerzio Langhe Arneis 2010, ett vitt vin från Piemonte och en majnyhet. Vinet är gjort på Arneis, en lite udda druva, vilken är grön men används också i en del nebbiolo viner, och det är ju alltid kul att prova något annorlunda.

Doften är lätt parfymerat med vita blommor och gul lite fet frukt, mineralstint och örtigt. På en gång mjukt och elegant och samtidigt lite kantigt och avståndstagande.

Fruktigt med fin syra och en trevlig elegans. Ett vin med två ansikten, lent mjukt och pockande när det går in, syrligt, mineralstint och lite kryddigt när det går ned. I smaken finns gula äpplen, apelsin och citron med inslag av päron, vita blommor, fina tanniner och en lite vitpepprig nötig avslutning med ett uns tobak. Jag gillar det här även om det är en aning lätt och inte når hela vägen fram kanske för att det lite annorlunda, lite grinigt men med fin frukt, rent men med lite skitig i kanten. Ett utmärkt sätt att börja veckan med – lite av en käftsmäll, men mer en teknisk knock out än något som verkligen knockar en – ett kul vin att prova även om det kanske inte når hela vägen fram 🙂 å andra sidan brukar jag betala ganska mycket för dem som faktiskt gör just det!

Magnus Reuterdahl

Annonser