Häromdagen knäckte vi ett varuprov från the Wine Company Chateau Bellegrave 2008 Medoc Cru Bourgeois (läs mer om vinet här). Ni har nog liksom jag snubblat över olika kvalitetsbeteckningar på vin t ex de franska klassificeringarna A.O.C. (Appellation d’origine contrelée), VDQS (Vins delimité de qualité de supérieur), Vin de Pays (lantvin), Vin de table (bordsvin). Andra är de 1855 års klassificering av bordeauxvinerna såsom Premier Cru, Deuxièmes cru, Troisièmes cru, Quatrièmes cru, Cinquièmes Cru och Grand Cru Classé (Jag är fullt medveten om att jag inte förklarar dessa termer här och nu men kommer att återkomma till det vid tillfälle).

– Vad betyder då Cru Bourgeois – Borgarnas vin? 

Jag har sammanfattat det lite snabbt här men Anders Öhman har skrivit ett bra inlägg som är mer heltäckande, läs mer här. Viktiga år när det gäller just Bordeaux är 1855, 1932, 2003, 2007 och 2008.

1855 görs den första klassificeringen inför världsutställningen, redan då planer att utvidga denna med cru bourgeois , det kom dock att dröja till 1932 då handelskammaren i Bordeaux upprättade en ny förteckning som denna gång omfattade 444 slott. Denna ratificerad dock aldrig officiellt men användes mer eller mindre fram till 2003. Då antogs Cru Bourgeois de Médoc som en officiell klassificering, 444 slott hade dock nu blivit 247. Redan 2007 revs dock beslutet upp efter att några av de som uteslutits överklagat och benämningen förbjöds. 2008 lades nya regler fram där alla egendomar i Médoc kan ansöka om att bli godkända genom ett kontrollbesök för att se att de når upp till minimikraven på anläggningen. För att få använda namnet räcker dock inte detta utan vinerna provas och de som uppnår kraven får benämnas cru bourgeois och förses med en kontrolletikett. Av 309 slott blev 243 godkända för årgång 2008 och 246 för årgång 2009, men bara 218 blev godkända bägge åren.

Bild från the Wine Company

Chateau Bellegrave 2008 Medoc Cru Bourgeois görs på 60% cabernet sauvignon, 35% merlot, 5% petit verdot.

Det har en förhållandevis fruktig doft med inslag främst röda bär men också en lite underliggande mörkare frukt och svarta vinbär, ekfat och färska örter samt en aning tobak. Det doftar Bordeaux!

I stilen är det förhållandevis lätt men med en hel del ekfat och bra tanniner. Det är välbalanserat med en fin syra, från botten kommer en fin fruktig kraft och ganska tät frukt med inslag av såväl körsbär, röda och svarta vinbär som en aning plommon och i eftersmaken färska örter, en aning stall och lite tobak samt en aning järn.

Detta är ett trevlig bordeauxvin i den lite mer lättillgängliga stilen, enkel men riktigt bra och kanske främst till mat, drick nu eller inom två till tre år.

Magnus Reuterdahl