I förra inlägget fanns det en del kritik mot mässan men det finns också en hel del som var bra med mässan, efter det att jag provat utmärkta viner från Domaine des Enfants och House of Wine of Georgia ställdes kosan mot ett litet bord med utmärkta roséviner från Provance.

Jag provade några trevliga roséviner som ännu inte finns på Systembolaget, men som om jag förstod det rätt kommer finnas inom en snar framtid. Detta är riktigt trevliga roséviner i trevlig Provence-stil, dvs laxrosa, lätta och inte godissmakande – så håll gluggarna öppna om du ser dom på ett bolag nära dig.

Vinerna importeras av Selection Frederic René AB och kommer från vinproducenten Cellier D’Eguilles grundades 1923, och grottan i vilken man lagrar vinerna ligger i hjärtat av en pittoreska by strax väster om Eguilles i Provence. Man har cirka 250 hektar vingårdar som till stor del återfinns på bergssluttningarna kring staden med utsikt över slottet Boyer Eguilles och Aix-en-Provence.

Vi börjar med Le Rosé Cellier D’Eguilles, ett ganska enkelt vin, dock betydligt bättre än mycket av det som idag finns tillgängligt på Systembolaget. Det har en fin lite fruktig smak med en bra mineralton och en lätt örtighet. Ett svalkande sommarvin. Vill man ha lite mer smak går man istället till Baoux Cellier D’Eguilles som också är ett enkelt men välgjort vin är lite fruktigare, lite rundare men på rätt sida godisdricka, dvs det smakar inte hallonbåtar eller ferraribilar.

Hoppar man upp ett steg på kvalitetsskalan kommer man till Cuvée tradition, Cuvée Ophélie och Le Sieur d’Eguilles, alla tre från Cellier D’Eguilles. Kvalitetsmässigt är dessa på ungefär samma nivå men med lite olika ton. Cuvée tradition har inslag av gul frukt, en aning grapefrukt, lite fläder kombinerat med en snygg syra och underliggande mineralton. Elegant och fräscht. Cuvée Ophélie är lite kryddigare, har lite mer röda bär, smultron, vildhallon och citrus. Detta är också elegant men en aning sötare och har lite längre eftersmak och tar lite större plats. Le Sieur d’Eguilles har en lite rundare ton än de två tidigare, en liten fetma och inslag av såväl gul frukt som röda bär med en diskret sötma och mineralton. Alla tre är riktigt trevliga rosér, eleganta, lätta och välgjorda och något jag kommer hålla ögonen öppna efter.

Selection Frederic René AB hade också en trevlig champagne, Soutiran Cuvée Alexandre brut premier cru.

Vingården drivs idag av Patrick och Valerie Soutiran och ligger Ambonnay en del av distriktet Montagne de Reims i Champagne och var för mig ett okänt hus. 1954 började Gerard Soutiran göra champagne under etiketten Soutiran och 1969 tog hans son Alain över verksamheten. Idag producerar man cirka 120 000 flaskor per år. Själva äger man 6 hektar vingårdar, vilket gör att man också köper in en del vin från andra närliggande vingårdar i grands cru och/eller premiers cru lägen. Denna cuvée görs på 40% pinot noir, 40% chardonnay och 20% pinot Meunier och är lagrad mellan 30–36 månader. Dosaget ligger på mellan 8 och 11 gram/liter, beroende på årgång. Ett trevligt vin, med en ganska fruktig doft och mjuk, rund smak. Elegant, bra syra med en fin sötma och en lite äpplig ton. Ett snyggt vin som bör fungera utmärkt till ostron, gås- eller anklever. Drick ung. Finns i Systembolagets beställningssortiment.

Från Frankrike hamnar jag i en monter med trevliga italienska viner från Piemonte. Jag han prova igenom ett antal riktigt bra viner men tyvärr inte alla eftersom jag sedan skulle jäkta över till Gaja provningen, och dricka andra trevliga italienska viner.

Från appellation Oltrepò Pavese DOC Barbera i Lombardiet kommer producenten Le Zolle, jag provade ett par av deras viner samt ytterligare några från andra italienska producenter i samma monter.

Det första vinet jag fick prova är ett icke färdigt vin La Rivoltossa 2011 Oltrepó Pavese barbera från Le Zolle – hur kul är inte det och kaxigt. Jag bugar och bockar för detta är vinnördsgodis på hög nivå. Rå frukt, kan man säga så? jag gör det! Röda och blå bär som smakar som de precis mosats i munnen, tillsammans med kryddor och syra. Rått, gott och underbart. Fin potential!

Från ett ofärdigt vin till ett färdigt Oltrepó Pavese doc Pinot Nero 2007 Casaia. Kryddigt, tätt med fin fruktkoncentration. Här finns röda skogsbär, lite höstliga och skogliga toner med fint inbyggda tanniner men en len lite silkig yta. Riktigt trevligt.

Nu till Piemonte Moliss Barbera D’asti 2009 och ett riktigt skönt vin. Förhållandevis enkelt men smakrikt och tätt. En fin fruktigthet med rödbär men också lite torkat frukt och fina ekfatstoner. Ett utmärkt vin, gärna till mat då det fortfarande är relativt tanninstint.

Ytterligare en trevlig Barbera D’alba Marminella från Abrigo Giovanni (2009?). Fin struktur, kraftfullt med bra fruktighet med lite kakaotoner och kryddor i avslutet. Också detta med relativt mycket tanniner så drick till mat.

Upp ett kvalitetssteg med Adriano Marco E Vittorios Barbaresco Basarin 2008. Första flaskan var tyvärr korkskadad, men en ny kom fram och här är ett ypperligt vin med varm skoglig touch, tryffel, skogschampinjoner och en fin underliggande frukt- och bär ton. Elegant, komplex och mjuk med fint integrerade tanniner. Riktigt trevligt!

Det hela fick avslutas med en Barolo från Giacomo Fenocchio 2008. Ungt men ändå tillgängligt, jämte mig står Magnus Ericsson från Uppkorkat (Helsingborgs dagblad) och småskrattar, och det är just den känslan man får, detta är kul, underhållande och riktigt bra: ett LoL-vin. Det är intensivt och här finns skog, ung frukt, viol, blommor och julkryddor med en aning tjära i avslutet. Tanninerna döljs en aning i den unga frukten men de känns efteråt, men detta är i full balans och jättetrevligt, Köp, lagra och njut, denna kan bli hur bra som helst.

Magnus Ericsson och vinmakaren från Le Zolle

En annan kul sak med mässor är alla roliga är just alla roliga människor man träffar, själv stötte jag ihop med @ericawinetrips, @vinandreas, @schelinfredrik, @ericssonmagnus, Roberto Gatti m fl. Jag återkommer med anteckningar om Gaja och Riedelprovningen.

Andreas Blomquist och Roberto Gatti vid Champagnebaren

Magnus Reuterdahl

Annonser