För någon vecka sedan gjorde jag en pilgrimsvandring till Caviste’s vinkällare för att prova tre viner från Saint Joseph, en appellation i norra Rhone. Vinerna från detta område görs i regel på syrah med en tillåten inblandning av 10 procent rousanne och/eller marsanne.

Som brukligt presenterar Caviste tre viner från en och samma producent i lite olika stil och prisläge. Producenten är Domaine Coursodon, som är inne på sin tredje generation av vinmakare i området. Dagens vingård drivs av Jèrôme Coursodon. Egendomen utgörs av ca 15 hektar vingårdar kring byarna Mauves, Tournon och Saint Jean de Muzols.

2010 Domaine Coursodon Saint Joseph Silice

Fullt med blå frukter och mörka bär med en fin stuns och inslag av viol, sötlakrits som drar åt fänkål. Det har en fin tanninstruktur, med ett litet inslag av blyerts, kärnbeska och mineraler som drar år stenrök (tänk flinta som slås mot flinta). Ett elegant vin, med en lite lekfull frukt och hetta i avslutet . Drick under våren eller sommaren.

2010 Domaine Coursodon Saint Joseph L’Olivaie

Vinet har en lång lite läskande doft med ett litet blommig inslag godislikt anslag uppbackat av mjuka ekfatstoner och varm sten. Smaken är sötsyrlig och torr med ett fint inslag av ekfatstoner och en pigg syra. Det har en fin frukt och bär koncentration som går från lätthet till ett få mer kraft i botten, i avslutet kommer en fin lite pepprig ton med inslag av såväl örter som mineraler. Det är ungt, men mycket trevligt redan nu, friskt och mycket charmigt. Går att dricka nu men bör också gå utmärkt att lagra några år.

2010 Domaine Coursodon Saint Joseph Le Sensonne

Här finns lite rostade fat, inslag av kakao, en lite djupare bärsötma, en fin täthet och varma tanniner samt stentoner. Elegans med kraft, ungdom som ger en liten obalans, lång eftersmak med en hel del kraft och kryddor samt en efterhängande, ekande fruktgodiston men ett uns av kärnbeska. Detta har en fantastisk potential men jag skulle gömma den i vinkällaren minst ett par år.

Tre mycket trevliga viner, med massor av karaktär och personlighet, här finns mycket som minner om Hermitage och Crozes-Hermitage viner. Det som binder dem samman är elegansen, de rena tydliga smakerna och mineraltonerna. Caviste har återigen plockat ihop en mycket trevlig vinlåda.

Vinlådan släpptes för någon vecka sedan och om de inte redan är slutsålda har man till den 27 april på sig att beställa av dessa läckerbitar. Läs mer på Caviste’s hemsida.

Magnus Reuterdahl

Annonser