Att vakna upp till vintervitt slaskigt Stockholm var inte vad jag hade förväntat eller hoppats på – humöret föll som ankare till botten…

…tills jag råkade läsa @PBendel tweet om scones. Rassel, rassel, rassel – ankaret åkte upp och livsandarna återvände. För er som inte förstått twitters storhet – detta är en del av det🙂. Fem minuter senare var sconesdegen klar och ytterligare en kvart senare fylls köket av doften av nygräddade scones🙂

Mina scones gjordes på klassiskt sätt, beräknat till 2 personer.

  • 1,5 dl mjölk
  • 50 gram smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt i en bunke, dela upp smöret i småbitar och arbeta in det med torrvarorna så att det binder ihop till en finkornig massa. Blanda ner mjölken och arbeta ihop till en deg, sluta när du kan kan forma till en deg (annars kan de bli lite sega).

Dela degen i två bitar och platta ut till runda kakor, skär två skåror till ett kors och nagga dem med en gaffel. Grädda i ca 10 minuter i 250 grader. Servera nygräddade och varma med marmelad, ost och givetvis te!

Stort tack för tipset till @PBendel!

Magnus Reuterdahl