För några dagar sedan släpptes det nya viner på bolaget igen, i samband med detta får jag ibland varuprover, dessa tre kommer från Vinia. Gemensamt för alla tre är att de är relativt enkla viner för vardagsbruk – lagom till pasta, pizza eller annan vardagsmat.

Det första vinet kommer från Domaine Rochebin och är signerat vinmakaren Mickaël Marillier och är gjort på 90% Gamay, 10% Pinot Noir; 2010 Mâcon Rouge Rochebin. Vinet kommer från den centrala delen av Mâconnais, från kommunen Mâcon, en del av södra Bourgogne som ibland faller mellan stolarna och skyms av sina mer berömda grannar. Området ligger mellan Mâcon, Tournus och Cluny och alldeles norr om Pouilly Fuissé.

De viner jag provat från denna del av Bourgogne tenderar att vara lite lättare och enklare i stilen, ganska friska och ungdomliga, lite som en sommarbris – något som är vackert men går ganska snabbt förbi. Vad tycker jag då om detta vin?

Doften är ungdomligt, frisk och fruktig med inslag av röda bär, örter och kryddor.

Anslaget är ganska syrligt, fruktigt och ungt med en hel del underliggande röd frukt och bär; röda vinbär, syrliga körsbär och en lite kartig ton av röda äpplen. I avslutet kommer ett kryddigt inslag av gröna örter. Det är välbalanserat, friskt och ungt, ganska enkelt men med rena toner – ett trevligt instegsvin som får mig att vilja utforska denna region lite mer i framtiden.

Från Frankrike till Sydafrika och Swartland, 2010 ORGdeRAC Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot. En cuvée gjord på 40% shiraz, 38% cabernet sauvignon, 22% merlot från vingården Org de Rac som ligger mellan Koringberg och Piketberg. Namnet Org de Rac betyder ”off the shelf, organic”. Man är en organisk odlare, alla druvor skördas för hand och man vill gärna involvera det omliggande samhället i arbetet.

Vinet är smakrikt, fruktigt och balanserat vin med inslag av mörka bär, plommon, peppar, kryddor, choklad och fat. Det här är ett trevligt allround vin – bra till grillen men kanske lite anonymt.

Så vänder vi då åter blicken till Frankrike och denna gång Rhone med ett 2010 Crozes Hermitage från Domaine Habrard 2010 gjort på 100 % syrah.

Det här är ganska typiskt vin för området, karaktären med lite sötsyrlig mörk och röd frukt med inslag av ekfat, en liten dos sten/mineraler och peppar i avslutet. Det har välintegrerade tanniner, lite viol, lakrits och kakaobitterhet – på det stora hela ett trevligt vin. Har du inte provat Crozes Hermitage tidigare kan detta mycket väl vara inkörsporten till ett gäng trevliga viner.

Sammantaget är detta kanske inga viner som lämnar några bestående minnen, men det är inte heller viner som gjorda för att göra just det, utan snarare att se som vinets ardennerhästar – stabila viner som är bra i sin prisklass och som smakar bra för stunden. Bra för grillkvällen, som mitt-i-veckan-vin eller som viner för att prova nya vinområden. Som sagt tre instegsviner, där de två franska är de lite intressantare och det sydafrikanska mer ett allroundvin.

Magnus Reuterdahl