CavisteSE vänder sig åter till Frankrike och denna gång mot Loire.  I låda nummer (CAV) 0004 finns tre trevliga vita viner, alla gjorda på chenin blanc av den intressanta vinmakaren Ludovic Chanson. Jag fick tillfälle att prova dem för någon vecka sedan hos CavisteSE.

Ludovic Chanson gör sin viner i byn Montlouis-sur-Loire inte långt från den mer berömda grannkommunen Vouvray. Den sex hektar stora vinegendomen hette tidigare domaine Alex Mather och köptes 2008, första årgången kom 2009. Vingården är ekologisk certifierat (AB) sedan 2009.

Vi börjar med mousserat vin NV Ludovic Chanson Montlouis-sur-Loire Les Pions 2009. Vinet görs på 100 % chenin blanc, druvorna odlas i jordmånen argilo siliceux, en kiselhaltig lera som är väldigt typisk för Montlouis.

Det är ett trevligt torrt mousserat vin men karaktär och personlighet med en ganska söt lite krämig mousse med fruktigt ton med inslag av inlagda persikor, gula äpplen och lite apotekarens smultronsoda. Det har också ett fint mineralinslag med inslag av krita, lite stenrökig, och en lite citronsmakade syra. Välbalanserat och personligt, det jag framför allt uppskattar är att detta så uppenbart inte är champagne eller ett försöka att göra ett champagne liknade vin utan bara ett bra eget vin.

Nästa vin är inte mousserat, 2010 Ludovic Chanson Montlouis-sur-Loire Les Cabotines, ett torrt friskt vin gjort på 100 % chenin blanc som kommer från en likande jordmån som Les Pions fast med högre andel lera i jorden.

Det här friskt, torrt med en precis syra. I doften finns en renhetskänsla med inslag av citrus (som drar en liten aning mot yes), vita blommor och äpplen. Det här är ett kul vin det har å en sidan en knastertorr känsla som får rygghåren att resa sig men å andra sidan lätta inslag av skumbanan, lite anis (eller kanske som någon säger stensöta), grapefrukt blandat med tydliga mineraltoner och en liten beska i avslutet. Riktigt gott, riktigt kul – detta är något jag skulle vilja prova med ostron eller smörstekta aborrefileér med lite skirat smör bara för att se hur det fungerar mot olika smaker. Att njuta av.

Till sist provar vi det lite sötare 2010 Ludovic Chanson Montlouis-sur-Loire Les Pêchers som liksom de tidigare är gjort på 100% chenin blanc. Vinet kommer från vingården Les Pêchers där jordmånen är rik på flinta och druvorna mognar två veckor senare än i de andra vingårdarna.

I doften är jag grundlurad, jag tänker bara riesling trots att jag vet om att det är chenin blanc, en rik doft, ganska söt med gul och exotisk frukt. Smaken är söt och stenig, också här ganska rieslinglik men helt utan den där petroleum och fethet. Här finns persika, ananasspad, citron och en fin lite djupsötma och fin syra – det här är perfekt en varm sommarkväll

Caviste har här plockat fram tre riktigt roliga och personliga viner, perfekta för sommaren smaker och värme. Sista beställningsdag är den 29 mars så det är bara att passa på, läs mer här!

Magnus Reuterdahl

Annonser