Många inlägg om 19glas just nu här på bloggen, detta beror på helgens begivenheter. I fredags blev det återbesök på 19glas för att träffa Per och Britt Karlsson samt de andra skribenterna som liksom jag skriver för BKWine Magazine då och då.

Chateau de la Negly La Falaise 2009

Det hela blev ett trevligt samkväm med diskussioner om vin i allmänhet och naturviner samt vinskrivande i synnerhet. Man kan vara för eller emot Naturviner och olika klassificeringar som organiska, ekologiska eller biodynamiska viner mm. I slutändan är det bara en sak som gäller – att göra ett bra och intressant vin. Jag är inte mycket för dvs mumbo jumbo som nedgrävning av horn och exkrementer i samband med olika månfaser, å andra sidan vet jag inte om så många faktiskt praktiserar just detta. Ett faktum är att många av dessa vinodlare är intressanta personligheter och att detta i många fall återspeglas i deras viner. Vidare finns det något i viljan att skapa viner fria från tillsatser och kemiska gifter som tilltalar mig. Men som sagt, och det tål att understrykas, vinet måste i slutändan vara bra annars är det tämligen ointressant hur det tillverkats.

Filipa Pato FP Bical & Arinto Branco 2010
Talisman 1998

Nu blandar jag dock ihop flera olika benämningar på viner som såsom ekologiska, organiska eller biodynamiska. Gemensamt för dem alla är viljan av att göra mer naturliga viner eller viner utan tillsatser och kemikalisk besprutning och just det här med att sätta saker i specifika fack kan tända många eldar eller väcka många frågor. Är det ena mer naturligt än det andra, vad är naturligt med mera.

Fleurice en Remont 2010 Julie Balagny
Domaine de la Cadette Melon Récolte 2010

Det finns en hel del intressant på nätet att läsa om detta just nu, se t ex:

Erica Landins Naturvin – vad är det?Vinbanken.se och Time to get naked på sin blogg Two sisters wine tripping.

Arnold Waldstein skriver på sin blogg ett intressant inlägg med titeln Natural wine…evolution, revolution or a blip in time?

Tom Warks inlägg If not natural it’s fake wine är också läsvärt. Om man googlar hittar man betydligt fler inlägg.

Alvarinho Dorado superior 2007
Gajdos Pincészet Bibor Pibor Eger 2009

Är du intresserad släpps snart ett gäng naturliga viner på Systembolaget och det finns en hel del att prova på t ex 19glas. 19glas har många intressanta och bra naturviner i sitt sortiment och i princip alla går att köpa på glas. Vill man dock få ut maximalt väljer man att köpa flaskor då det ger betydligt mer vin för pengarna och går man samman några stycken kan man ju prova flera viner i alla fall. Några av dem ser du här i inlägget.

Kommande nyheter 21 ”naturviner” lanseras på Systembolaget på BKWine Magazine.

Tack till Per & Britt för en trevlig kväll och tack till 19glas för trevlig och bra inramning. Till övriga skribenter – vi ses igen på fältet!

Passar också på att promota mitt senaste verk som skribent för BKWine Magazine om nätvinbutiken Cavarosa, läs det här.

Magnus Reuterdahl

Annonser