Det börjat lite tradition att när våren är i skeende tågar vi iväg mot Tennstopet för att smaska vårkråka. Nu är det dags att äta kråka – därav förklarar jag våren här 🙂

Tennstopet är en av de restauranger i Stockholm som serverar denna delikatess, osäker på om det finns fler, och det här tredje eller fjärde året på rad vi tillsammans med vänner göra denna pilgrimsresa.

Kråkan serveras med konjakssås, pomme williams och rönnbärs- samt vinbärsgele. För att skölja ned det hela behövs också en hygglig Pinot Noir – får se vad som finns på vinlistan i år.

Uppdatering

Till kråkan drack vi ett 2006 Vosne Romanée Vieilles Vignes Vincent Girardin. Jag har druckit ett par tidigare årgångar och de har skiftat en aning, från riktigt trevligt till bra, 06:an tillhör de senare. Det är inget fel på vinet, men jag hade kanske önskat lite mer stringens, lite mer elegans lite mer vitalitet.

Vinet är körsbärsfruktigt med röda skogsbär i bakgrunden, ganska fruktigt men med inslag av undervegetation, cederträ och örter. Jag får dock känslan att vinet är en aning i utförsbacke, även om det precis börjat, körsbären är lite syltiga och en lite sherrylik smak letar in efter att vinet fått lite syre och eftersmaken är förhållandevis kort. Vinet har på inget sätt blivit dåligt men det känns som det nått sin topp och borde kanske ha druckits en aning yngre. På det stora hela är det ett vin som fungerar bra med kråkan.

Jag tycker att kråka är gott, dock är det nog för många kanske roligare än en riktig delikatess. På tallriken får man uppskuret kråkbröst som marinerats i rödvin i två dygn, tillsammans med några primörer och konjakssås samt två sorters gelé (rönnbär och svarta vinbär). Köttet i sig är mörkt och ganska rött, det har en smak som ligger lite åt vilt och tangerar åt lever uppblandat med lite vilt-köttsmak – någonstans mitt emellan hjort och ripa med viss syra från marinaden.

Kråkan omnämns ofta som vårkråka då den bör skjutas på marssnön då den är avmagrad, detta då fettet ska ha en oangenäm smak.

Magnus Reuterdahl

Annonser