Vinia & Sigva bjöd upp till provning, tyvärr hann jag bara med ett snabbt besök på sluttampen av provningen – varför följande noter är ganska korthuggna.  Jag hann tyvärr inte riktigt med alla viner men jag hoppas att detta kan ge en bild av deras sortiment i olika prissegment. Provningen var i första hand till för att lyfta fram de nya viner som kommer i aprilsläppet. Jag har dock fått varuprover av dessa så en närmare beskrivning av dessa viner kommer i samband med släppet.

2008 Domaine des Entrefaux, Crozes Hermitage Domaine des Entrefaux är ett vin som funnits Systembolaget några år. Det är gjort på 100% syrah och är ett riktigt trevligt vin med mörka bär och lite kryddig karaktär med en fin syra. Utmärkt till grillat.

Ett annat vin som också är välkänt via Systembolaget är 2009 La Bastide Blanche från Bandol. Vinet görs på 70% mourvedre, 25% grenache, 3% cinsault och 2% carignan. Det här är ett mörkt, tätt vin med inslag av plommon, björnbär och ekfatskryddor, jord och torkade örter med en hel del mörk choklad i avslutet. Kanske lite höstigare i tonen, utmärkt till grytor.

Ett vitt vin som var en nyhet för mig; 2010 Cameleon Unoaked Chardonnay Reserva, Domaine Jean Bousquet från Argentina. Vinet är gjort på 95% Chardonnay och 5% Sauvignon Blanc. Just oekad chardonnay kan vara charmigt och det är vad detta är, charmigt, lätt och fruktigt. Lite exotisk frukt uppblandat med äpplen och lite blommor. Till fisk, skaldjur eller en varm sommarkväll.

Petit 2009, DO Montsant, Celler Ronadelles är gjort på garnatxa (grenache) och samsó (carignan). Ett friskt vin med mörka bär och röda skogsbär, viol, snygga ekfatskryddor och lite peppar i avslutet. Riktigt trevligt vin till kött eller som sällskapsvin.

Att hålla utkik efter på restaurang är detta trevliga bordeaux; 2007 Petit-Figeac från Chateau Figeac, Saint-Emilion, Bordeaux, Frankrike, gjort på 50 % cabernet franc, 30 % cabernet sauvignon och 20 % merlot. Ett charmigt lättillgängligt bordeauxvin, ganska områdestypisk, fylligt, elegant med inslag av svarta vinbär och körsbär, med en lite blommig känt och med inslag av gräs. Det har fina tanniner och lång eftersmak. Riktigt bra!

Två riktigt bra viner från Tenuta San Leonardo är 2004 San Leonardo och 2005 Villa Gresti från området Vigneti delle Dolomiti i Italien.

Storebror 2004 San Leonardo är gjort på cabernet sauvignon 60 %, cabernet franc 30 % och merlot. Det här påminner om Bordeaux men ändå inte, man känner av en annan karghet och mer peppar och lite grön paprika ton. Mogna toner blandat med en pigg syra. Kul 🙂

Lillebror 2005 Villa Gresti, återfinns i restaurangsortimentet, och görs på 90% Merlot och10% Carmenere. Det är lite fruktigare än storbror men har också en lite jordigare, torrare ton, lite sötsyrligt med inslag av körsbär och en fin pepprig avslutning. Skulle vara kul att prova mot mat, svamprisotto e.d.

En trevlig Chablis att hålla ögonen öppna efter är Premier Chablis Premier Cru Mont de Milieu från Domaine Fourrey 2010. Ett snyggt elegant och friskt vin med inslag av päron, citrus och lite melon samt en rejäl dos mineraler. Riktigt bra!

Il Bruciato 2009 från Tenuta Guado al Tasso gjort på 50 % cabernet sauvignon, 30 % merlot och 20 % syrah. Ett snyggt vin med mjuka varma tanniner med mogna körsbär och andra röda bär samt ett inslag av eukalyptus och snygg krydda. Ett trevligt bra instegsvin från Tenuta Guado al Tasso.

Kvällen bästa vin (?) Guado al Tasso Bolgheri Superiore 2007, jag har haft glädjen att dricka några av tidigare årgångar och detta levererar – trots att detta är ett barnarov. Vinet är gjort på 57 % cabernet sauvignon, 30 % merlot, 10 % cabernet franc och 3 % petit verdot. Det här ren njutning, intensivt, elehant och djupt med mängder av smak. Mogna röda och mörka bär möter varma mjuka tanniner och en eftersmak som aldrig slutar.

Ett vin jag skulle vilja återvända till är 2008 Mompertone Monferrato Rosso från producenten Prunotto i Piemonte gjort på 60% Barbera, 40% Syrah. En udda mix som ger ett lite udda vin, här finns undervegetation, höstsmaker, svamp blandat med plommon och körsbär och en fin pepprighet. Kul och intressant!

Från Prunotto hade man också med sig två Barolo 2007 och 2008, den sistnämnda finns endast i restaurangsortimentet. Årgångarna skiljer sig en hel del där 2007 är mer öppen och har en bredare smakprofil med ett fruktigt nästan generöst anslag med med röda skogsbär och körsbär, en mycket publik Barolo, på ett positivt sätt. 2008 är mer matdriven, stramare, mer knuten men mycket trevlig och kanske lite mer i min stil.

Vi avslutar det hela med ett budgetvin 2010 Native Touriga Nacional Cabernet Sauvignon, från Portugal. Det här är vad jag kallar ett pasta eller pizza vin, ett vin till vardagsmat. Det är fruktigt, med inslag av plommon, svarta vinbär och björnbär, viss strävhet, en del fattoner och en hel del mörk choklad balanserat med en pigg syra. Det här är inget vin man kontemplerar över men det är enkelt och gott.

Som sagt lite disparat, men det ger förhoppningsvis en översiktsbild av de viner som finns att tillgå hos Vinia och Sigva 🙂 Till nästa gång hoppas jag att jag har lite mer tid så att jag kan göra vinerna lite mer rättvisa.

Magnus Reuterdahl

Annonser