För några dagar sedan var jag på vinprovning hos Vinovum och Kajsa Wines, jag skrev om några av vinerna här och om inom kort kommer också ett inlägg upp på BKWine Magazine.

Bland det vi testade var det ett vin som verkligen stod ut; Jacquesson Avize Champ Caïn 2002. Jacquessons vingårdslägen ligger i byn Dizy strax norr om Épernay. Jacquesson är ett av sex champagnehus som har tre stjärnor i La Classement de la Revue de France, de övriga är Bollinger, Egly-Ouriet, Krug, Salon och Selosse.

Jacquesson Avize Champ Caïn 2002 står för något nytt, det är en av tre vingårdsbetcknande champagner man nu gör. Vingårdsläget Avize Champ Caïn är 1,3 hektar stort och vinet görs på 100 % chardonnay. Tidigare gjorde man det mycket omtyckta Avize Grand Cru som var en fusion mellan druvorna från tre deras av deras grand cru lägen.

Det här vinet är mousserad nektar; lång och elegant med något utvecklad smak. Smaken bottnar i en fin fruktighet med inslag av gula vinteräpplen, citrus och en aning persika. Det har en lite bredare palett med inslag av krämiga ekfat, nötter och bröd samt en liten knäckig söt ton med en touch av mandelmassa, det spänner över stora delar av smakregistret och får smaklökarna att dansa i gommen. De lite bredare, mognare, tonerna balanseras upp av en perfekt balanserad syra och frisk lite lerig mineralton. Ett friskt elegant vin med brett register och en eftersmak som ekar länge, länge.

Utav det cirka 70-tal flaskor som nått vår kalla nord fanns det tidigare idag 19 flaskor kvar – om jag inte redan spenderat månadens vinbudget hade min beställning legat klar.

Magnus Reuterdahl

Annonser