När det börjar bli vår ute börjar man bli sugen på vitt vin och havssmaker således gick lördagsmiddagen i havets tecken.

I frysen fanns några påsar med skal från havskräftor och räkor, till detta köpte vi ytterligare 250 gram räkor och en krabba. Skalen åkte in i ugnen, tillsammans med en riven morot, en halv citron, en grovhackad gul lök, ett par matskedar tomatpuré och lite fänkålsfrön.

Där fick de stå  i ca 15 minuter på grill (225 grader) varefter jag öste ned det hela i en kastrull (ta bort citronen) tillsammans med en matsked olivolja och lät det stå och fräsa ett par minuter. Sedan slog jag på en deciliter vitt vin samt vatten tills det täcke skalen och på med ett lock och lät det småkoka i ca 30 minuter (skumma av vid behov). Sedan låter man kastrullen stå och vila i cirka 45 minuter, varefter man tar ur skalen och silar av det hela. Fonden är vid det här laget en aning grumlig, så låt det stå i cirka en timma så att det lite grumliga får falla till botten, häll sedan försiktigt över det hela i ny gryta så du slipper bottensatsen. Låt fonden sjuda tills ungefär hälften kokat bort.

Vi skulle göra en skaldjurssoppa så vi utnyttjade ett par deciliter av fonden (resten har frysts in) som fick koka ned ytterligare några minuter innan vi hällde på ungefär 1-2 deciliter vispgrädde, lät det sjuda. Här får man köra lite på känsla och smaka av om det behövs mer grädde och eventuellt lite majzena för att få till rätt tjocklek, till sist tillsatte vi lite dill och salt. Häll det hela över de skalade räkorna och vips så har man ett litet under av havssmaker 🙂

Nu hade vi ju också köpt en krabba, dels för att vi behövde lite mer skal dels för att göra en krabbröra. Köttet, och rommen i, av en krabba (vägde ca 600 gram med skalet på), cirka en deciliter aioli, en deciliter creme fraiche, ½ finhackad rödlök, 1 dl ättiksgruka (hackad), en matsked kapris (hackad), saften från ½ citron och 1-2 tsk dijonsenap – rör ihop avsmaka med salt & peppar och servera på toast.

Nu behöver man ju också något gott att dricka till också – vi valde en flaska Puligny-Montrachet 2007 från Jean-Louis Chavy. Ett bra val skulle det visa sig.

Några års mognad har gett detta vin en aning mogna toner, uppblandad med en fin äppelton, en lite dusch av blommor, en fin frisk syra och ekfatskryddor. I avslutet framträder mineraltoner och lite vitpeppar. Vinet är så där lite lagom runt och har fått en touch av krämighet som gifter sig utmärkt med soppan och krabbröran, och mineraliteten lyfter skaldjurssmakerna.

Som alltid lyfter ett bra vin maten ytterligare en nivå, men också en bra matchning lyfter också vinet en nivå, så blev det igår – en mycket lyckad lördagskväll 🙂

Magnus Reuterdahl

Annonser