Det är aldrig enkelt att byta karriär, framförallt inte när man är starkt associerad med det man sysslar med. Kajsa Bergqvist är en av Sveriges mest framgångsrika idrottare någonsin, men idrottskarriärer tar slut och för Kajsa blev vinet vägen in i en ny karriär. 2010 startades Kajsa Wines, ett dotter bolag till Vinovum. Med de två viner jag provade idag känns det som ett bra karriärsval.

Nyligen var jag på vinprovning hos Kajsa wines och Vinovum. Från Kajsa wines fick vi prova två viner, en champagne och ett vin på semillion-druvan, som för övrigt är Kajsas entrébiljett till Systembolagets ordinarie sortiment och kommer i släppet den 3 april.

Vi börjar med champagnen, Lenoble Premier Cru Blanc de Noirs 2006, gjord på 100 % pinot noir. Detta är ett riktigt trevligt välkommen-bubbel men bör också fungera bra till ostron eller havskräftor. Personligen tycker jag att champagne är något som man ska inleda aftonen med, sedan kan man med fördel fortsätta kvällen med champagne till såväl maten som efterminglet, beroende på vad man bjuder på.

Vinet är syrligt, fräscht och friskt. Det är utmärkt balanserat med en fin fruktsmak med inslag av röda äpplen och lite röda frukter samt bär och en lätt blommighet. Frukten backas upp av en härlig mineralitet, en lätt kryddighet och en lång eftersmak. Här möts elegans, en strålande syra och stenighet. Det jag gillar är den relativt låga sötman (3 g/l) i kombination med en klockren syra och tydlig frukt. Riktigt bra, riktigt fräscht!

Nästa vin är Riverscape Semillion 2011 från Robertson Wine Valley lite söder om Elandsberg i Sydafrika. Vinet är gjort på 100 % semillon och är om jag förstod det rätt är Kajsa wines första vin i Systembolagets ordinarie sortiment, den 3 april – Grattis!

Doften är ganska intensiv med inslag av piggelin, vita blommor, fruktsötma och lite citrusskal.

Doften lurar mig att tro att vinet kommer vara lite sött och stort men är istället ganska lätt och svalt i stilen. Det är framförallt friskt och fräscht med inslag av päron och äpplen, uppbackat av en fin syra och ett lätt inslag av örter samt vitpeppar. Detta är ett enkelt vin, men ett bra allroundvin till kyckling, fisk- och skaldjursrätter eller som sällskapsdricka. Riktigt trevlig för varma sommarvardagar.

Tänkte också lyfta något som jag sällan lyfter här på bloggen, en BiB. Att jag oftast inte skriver om BiB:ar beror i första hand på att vinerna sällan ger något egentligt intryck och inte att förpackningen som sådan är usel. När vi kommer till vin är det alltid smaken som avgör. Vinovum har här en riktigt trevlig sommarbox för dig att ta med till stranden eller sommarstugan; Portal da Aguia Rosé 2011. Årgången 2011 lanseras den 1 april emedan 2010 finns tillgänglig.

Vinet är lingondrickafärgat och har en rejäl dos syror som lyfter vinet, framförallt är det välbalanserat. Här finns lite av de godistoner som återfinns i många av de roséviner som erbjuds i Sverige, men detta har också lite körsbärstoner och inslag av en fin örtighet. Det är lätt, läskande och svalkande, och även om jag i regel vill ha mina roséviner mer mineralstinna och ännu lättare är detta inte ett dåligt köp utan en bra instegsrosé, om du vill få ut lite mer än bara hallonbåtar i glaset.

Vinet är från Portugal, ett land som producerar mycket bra och lite udda viner som är väl värda att utforska, och gjort på 70 % tinta roriz (tempranillo), 15 % touriga national och 15 % castelão.

En mer ingående genomgång av vinerna på provningen kommer inom kort på BKWine Magazine.

Riktar också ett tack till utmärkta restaurangen Brasserie Bobonne för utmärkt mat till provningen 🙂

Magnus Reuterdahl